Οι Συναντήσεις των Θέσεων

Το περιοδικό Θέσεις κλείνει φέτος 36 χρόνια συνεχούς τριμηνιαίας έκδοσης. Σκεφτήκαμε ότι θα είναι χρήσιμο και ενδιαφέρον, οι δια ζώσης συναντήσεις μας με τους αναγνώστες και τους φίλους μας να μην είναι επετειακές, σε κάθε 5ετία, αλλά πιο συχνές, και ουσιαστικές. Έτσι εγκαινιάζουμε κύκλους συναντήσεων, αρχίζοντας αυτήν την Άνοιξη:

Σας καλούμε στο 1ο όροφο του βιβλιοπωλείου των εκδόσεων Γαβριηλίδη, Αγίας Ειρήνης 17, Μοναστηράκι (60 μέτρα από το μετρό), τηλ. 210-3228839, στις ακόλουθες ημερομηνίες:

  • Τετάρτη 9/5/18, 20.00: «Ψηφιοποίηση και σύγχρονος καπιταλισμός: Οι περιπτώσεις του Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων». Εισηγητής Σπύρος Λαπατσιώρας

Στη συζήτηση θα αναλύσουμε τα κρυπτονομίσματα μέσω του παραδείγματος του bitcoin καθώς και την τεχνολογία μέσω της οποίας υλοποιούνται (blockchain) και θα εξετάσουμε το ρόλο τους και τη λειτουργία τους σε σχέση με τις μορφές οργάνωσης των σύγχρονων καπιταλιστικών σχέσεων εξουσίας.

  • Τετάρτη 23/5/18, 20.00: «Θεωρίες για τη γέννηση του καπιταλισμού και η σημασία τους». Εισηγητής Γιάννης Μηλιός

Οι ριζικά διαφορετικές απαντήσεις που δίνονται στο ερώτημα «πότε και πώς γεννήθηκε ο καπιταλισμός», τόσο από μαρξιστές όσο και από μη μαρξιστές οικονομολόγους, ιστορικούς και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, υποδηλώνουν διαφορετικές απαντήσεις στο ερώτημα «τι είναι καπιταλισμός». Στη συζήτηση θα προσεγγίσουμε τον καπιταλισμό και τη γέννησή του δίνοντας έμφαση στη λειτουργία του ως κοινωνικό σύστημα.

  • Τετάρτη 20/6/18, 20.00: «Μακεδονικό: κοινωνικές αντιθέσεις και εθνική συγκρότηση». Εισηγητής Τάσος Κωστόπουλος

Μετά από κάθε εισήγηση θα ακολουθεί ανοικτή συζήτηση.

Οι Συναντήσεις των Θέσεων θα επαναληφθούν το Φθινόπωρο.

Comments are closed.