Συμπόρευση κυβέρνησης-τρόικας για μισθούς 400 ευρώ

Γιάννης Μηλιός

Στο ΒΗΜΑ fm

 

Ακούστε το ηχητικό εδώ

Τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου ο Γιάννης Μηλιός μίλησε στους Μπάμπη Παπαπαναγιώτου και Άρη Ραβανό για τις συζητήσεις με την τρόικα και τη διαχείριση του χρέους.

Για τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τη διαχείριση του χρέους

«Ο Σαμαράς είχε συμφωνήσει με την τρόικα κι αυτό το γράφει ρητώς στην έκθεσή του το ΔΝΤ το Μάιο του 2013 ότι το χρέος είναι χρήσιμο για τις κυβερνήσεις, για να τις πιέζει να δρουν. Δηλαδή, ο Σαμαράς, σύμφωνα με την ανάλυσή μας, εκφράζοντας τα συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας που ήθελε να επιβάλλει, η γενιά των 700 ευρώ να αποτελεί ουτοπία του παρελθόντος και αυτή τη στιγμή να έχουμε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα που στην καλύτερη περίπτωση παίρνουν οι νέοι 400 ευρώ χωρίς ωράριο και δικαιώματα. Αυτό προωθεί η ελληνική ολιγαρχία και ο Σαμαράς το έκανε μέχρι τώρα, με το χρέος που συνέχιζε να υπάρχει και μαζί η απειλή χρεοκοπίας. Δεν τους ξεχωρίζω (Σαμαρά και τρόικα). Θεωρώ ότι ανήκαν πάντοτε στο ίδιο στρατόπεδο και γι’ αυτό έλεγα ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση, με την έννοια ότι αυτό που συζητάνε και «διαπραγματεύονται» δεν είναι το μεγάλο θέμα στρατηγικής. Μ’ αυτή την έννοια, και η μία πλευρά και η άλλη προωθούσαν αυτή την αλλαγή που για όλη την Ευρώπη και η τρόικα και η Μέρκελ θεωρούν ότι είναι μια λύση που πρέπει να προωθηθεί, διότι σ’ αυτές τις συνθήκες και στη Γερμανία υπάρχουν 12 εκατ. άνθρωποι που δουλεύουν κάτω από αυτές τις συνθήκες και για 400 ευρώ.»

Επίθεση στην κυβέρνηση και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά εξαπέλυσε ο Γιάννης Μηλιός, υποστηρίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση εφαρμόζουν άνευ όρων τις απαιτήσεις της τρόικα χωρίς να διαπραγματεύονται.

Ο υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη το Βήμα fm ισχυρίστηκε ότι ο κ. Σαμαράς “είχε συμφωνήσει με την τρόικα το Μάιο του 2013, ότι το χρέος είναι χρήσιμο για τις κυβερνήσεις, για να τις πιέζει να δρουν” και κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι εκφράζει “τα συμφέροντα μιας μικρής ολιγαρχίας που ήθελε να επιβάλλει, η γενιά των 700 ευρώ να αποτελεί ουτοπία του παρελθόντος και αυτή τη στιγμή να έχουμε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα στους νέους με μισθούς 400 ευρώ χωρίς ωράριο και δικαιώματα”.

“Αυτό προωθεί η ελληνική ολιγαρχία και ο Σαμαράς, με το χρέος που συνέχιζε να υπάρχει και μαζί η απειλή χρεοκοπίας. Δεν τους ξεχωρίζω (Σαμαρά και τρόικα). Θεωρώ ότι ανήκαν πάντοτε στο ίδιο στρατόπεδο και γι’ αυτό έλεγα ότι δεν γίνεται διαπραγμάτευση” αναφέρει στη συνέντευξή του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές “προωθούσαν την αλλαγή” για κατώτατο μισθό 400 ευρώ και ελαστικές συνθήκες εργασίας.

Επιπλέον, ο κ. Μήλιος αφήνει να εννοηθεί ότι ο Αντ. Σαμαράς “χρησιμοποιεί” το χρέος ως απειλή προκειμένου να εφαρμόσει “νεοφιλελεύθερες πολιτικές” κατ΄ εντολή των δανειστών.

Comments are closed.