Η έξοδος από το μνημόνιο δεν ακούγεται πλέον ούτε ως αστείο

Γιάννης Μηλιός

Στη Grafida.net

Τη συνέχιση των καταστροφικών για την κοινωνική πλειοψηφία πολιτικών λιτότητας σηματοδοτεί η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αναφέρει ο υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Γιάννης Μηλιός, σε συνέντευξή του στο “grafida.net”. 

O κ. Μηλιός τονίζει ότι η έξοδος από το μνημόνιο που διατυμπανίζει η κυβέρνηση “δεν ακούγεται πλέον ούτε ως αστείο”. “Πιο βαθιά και μόνιμα πλέον είμαστε μέσα στα μνημόνια λιτότητας και κοινωνικής καταστροφής” αναφέρει, ενώ για την πολυδιαφημισμένη έξοδο  στις αγορές λέει ότι “έχει μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα”.

Ο Γιάννης Μηλιός αναφέρεται στη σημασία των ευρωεκλογών και υπογραμμίζει ότι  “αυτές είναι οι πιο σημαντικές από όσες έχουν λάβει χώρα για τον απλούστατο λόγο ότι η ΕΕ αλλά και η Ευρωζώνη βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, καθώς προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση. Το θέμα είναι προς ποια πλευρά θα γείρει η πλάστιγγα τελικά. Θα βγούμε από την κρίση με τον κόσμο της εργασίας, την πλειοψηφία της κοινωνίας διαλυμένη, ή θα βγούμε από την κρίση με έναν διαφορετικό συσχετισμό που θα επιτρέψει να ξεκινήσουμε μια ιστορικής σημασίας κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και της Ευρώπης;”


Ο Γιάννης Μηλιός βρίσκεται σήμερα σην Κω, προσκεκλήμένος της Κίνησης Πολιτών #δίεση. Απόψε στις 18:30, θα μιλήσει σε  ανοιχτή εκδήλωση που θα γίνει στο ΚΕΚ-Ένα στο Πλατάνι, με κύρια θέματα:

* Οικονομία & Τοπική Αυτοδιοίκηση

* Κοινωνικές επιχειρήσεις

Την Πέμπτη, 03/04/2014 στις 11:00 στο χώρο της Μαρίνας Κω, θα δώσει συνέντευξη με τίτλο “σύγχρονες πολιτικές εξελίξεις”.

Συνέντευξη στην Ρένα Παυλάκη – Διακίδη


 

Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε. Τι σηματοδοτεί η ψήφισή του για την ελληνική κοινωνία και οικονομία; 
. Διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ισοπέδωση μισθών, υπονόμευση ασφαλιστικών ταμείων, καταστροφή τμημάτων μεσαίας τάξης, ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών με όρους που είναι σε βάρος της κοινωνίας και υπέρ μιας χούφτας τραπεζιτών, και στο τέλος 500 εκατομμύρια ευρώ για ένα εκατομμύριο άτομα εφάπαξ. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο κόσμος είναι ιθαγενείς που θα δεχτούν να ζουν με ξεροκόμματα και χάντρες.


Η συζήτηση το τελευταίο διάστημα εξαντλήθηκε στην παστερίωση του γάλακτος. Ελάχιστα ελέχθησαν για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Τι απέκρυψαν από την ελληνική κοινωνία;

Απέκρυψαν ότι το δημόσιο χάνει 12 δις ευρώ και διογκώνεται το δημόσιο χρέος, ότι οι τράπεζες ξαναγίνονται ιδιωτικές και γυρνούν στα χέρια εκείνων που τις έφεραν στη χρεωκοπία και το κυριότερο απέκρυψαν ότι για να ανακεφαλαιοποιηθούν θα χάσουν τα σπίτια τους χιλιάδες άνθρωποι και χιλιάδες άλλοι τις επιχειρήσεις τους.

Η συγκυβέρνηση ισχυρίζεται ότι βρισκόμαστε λίγο πριν την απαρχή της ανάκαμψης της οικονομίας. Μιλά για αποχώρηση της τρόικας, έξοδο από το Μνημόνιο, έξοδο στις αγορές. Πραγματικότητα ή ένα ακόμη επικοινωνιακό success story;

Η έξοδος από το μνημόνιο δεν ακούγεται πλέον ούτε ως αστείο. Πιο βαθιά και μόνιμα πλέον είμαστε μέσα στα μνημόνια λιτότητας και κοινωνικής καταστροφής. Η έξοδος στις αγορές έχει μόνο επικοινωνιακό χαρακτήρα. Είναι μια προσυμφωνημένη αγορά ενός μικρού ποσού ομολόγων με αρκετά υψηλό επιτόκιο, η οποία δεν σημαίνει στην πράξη ότι οι αγορές θεωρούν το ελληνικό κράτος αξιόχρεο.

Μετά και τις τελευταίες απώλειες κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, πόσο χρόνο ζωής δίνετε στην κυβέρνηση; 

Δεν μπορώ να προβλέψω με ακρίβεια πότε θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά αν κάθε φορά που πάει να περάσει μέτρα χάνει βουλευτές, καταλαβαίνετε ότι δεν έχει και πολλά ψωμιά ακόμη. Το βέβαιο είναι ότι για να πάρει τις νέες δόσεις που δημιουργήθηκαν ξαφνικά για Ιούνιο και Ιούλιο πρέπει να περάσει κι άλλα μέτρα. Αυτά είναι πιθανόν να αποτελέσουν την αιτία της πτώσης της.

Ποιες θα είναι οι πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ , στην πορεία ανόρθωσης κοινωνίας και οικονομίας;  

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει αύξηση του μισθού, κατάργηση των απαράδεκτων εργασιακών σχέσεων όπως της ενοικιαζόμενης εργασίας, ισχυρή επιθεώρηση εργασίας που θα ελέγχει και θα τιμωρεί την ασύδοτη εργοδοσία, κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, θέρμανση, προστασία της πρώτης κατοικίας και φορολογική δικαιοσύνη, δηλαδή με τα λόγια του κόσμου, «να πληρώσουν επιτέλους οι πλούσιοι».


Ωστόσο, είναι ηλίου φαεινότερο ότι υπάρχει ένα σύστημα, αυτό που λέμε πολιτικό, εκδοτικό, οικονομικό κατεστημένο στη χώρα, που προσπαθεί με κάθε τρόπο, μέσα από σχέσεις διαπλοκής,  να αποτρέψει την αλλαγή. Μετά από τέσσερα μνημονιακά χρόνια, με μια χώρα κατ’ ουσία σε καταστολή, φαίνεται ότι αυτό το σύστημα παραμένει πανίσχυρο. Πώς θα το πολεμήσετε;

Το πολεμούμε συνεχώς με την καθημερινή παρουσία μας και στο κοινοβούλιο και στα μέσα ενημέρωσης αλλά και στις γειτονιές, στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις. Είμαι αισιόδοξος ότι το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα θα φανεί στις εκλογές άμεσα.

Πόσο σημαντικό είναι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών (για τις οποίες επίσης δεν γίνεται συζήτηση); Μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της πολιτικής στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ευρωζώνη και υπό ποιες προϋποθέσεις. 

Οι ευρωεκλογές αυτές είναι οι πιο σημαντικές από όσες έχουν λάβει χώρα για τον απλούστατο λόγο ότι η ΕΕ αλλά και η Ευρωζώνη βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, καθώς προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση. Το θέμα είναι προς ποια πλευρά θα γείρει η πλάστιγγα τελικά. Θα βγούμε από την κρίση με τον κόσμο της εργασίας, την πλειοψηφία της κοινωνίας διαλυμένη, ή θα βγούμε από την κρίση με έναν διαφορετικό συσχετισμό που θα επιτρέψει να ξεκινήσουμε μια ιστορικής σημασίας κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της Ελλάδας και της Ευρώπης; Αυτά είναι τα διακυβεύματα των ευρωεκλογών.

Γιατί θα πρέπει να ενισχυθούν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ; 

Γιατί σήμερα κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ και το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς μπορούν να εγγυηθούν υπέρ της λύσης που θα ευνοεί την κοινωνική πλειοψηφία ενάντια στα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και της ολιγαρχίας.

grafida.net

Comments are closed.