Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ: Ανακοίνωση για τα νέα δώρα της κυβέρνησης στους τραπεζίτες

 

28/04/2014

Στο νομοσχέδιο, που έχει κατατεθεί και ήδη συζητείται στη Βουλή, επιχειρείται να δοθούν με την έγκριση της Βουλής και νέα δώρα στους τραπεζίτες και συγκεκριμένα στην Τράπεζα Πειραιώς.

Σε μια εποχή άγριας υπερφορολόγησης των γνωστών υποζυγίων (μισθωτών, μικρομεσαίων, αγροτών κλπ.) η Κυβέρνηση φέρνει για ψήφιση φωτογραφική διάταξη με αναδρομική ισχύ, η οποία χαριστικά απαλλάσσει πλήρως την Τράπεζα Πειραιώς από φόρους και μεταβιβαστικά τέλη πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τις περιπτώσεις μεταβίβασης των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών, που η Πειραιώς τα απέκτησε χωρίς να καταβάλει κανένα τίμημα, λαμβάνοντας μάλιστα προικοδότηση 1,6 δις από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Συγκεκριμένα, απαλείφεται η αναφορά στο άρθρο 16 του Ν. 2515, με αποτέλεσμα να καθίσταται νόμιμη η φοροαπαλλαγή της Πειραιώς για την περίπτωση των κυπριακών τραπεζών, καθώς πλέον δεν θα προσκρούει στο γεγονός ότι δεν πρόκειται για καθολική διαδοχή από την απορροφούσα τράπεζα. Η αναδρομική ισχύς από το 2013 κάνει ξεκάθαρο ότι η διάταξη έρχεται για να καλύψει πλήρως την περίοδο των εξαγορών – απορροφήσεων των περιουσιακών στοιχείων των κυπριακών υποκαταστημάτων.

Παράλληλα, πολύ σημαντικό είναι ότι με το νομοσχέδιο η τράπεζα απαλλάσσεται πλήρως και από όλες τις υποχρεώσεις της προς τρίτους, τη στιγμή που σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε εξέλιξη νομικές ενέργειες των μετόχων της Τράπεζας Κύπρου.

Υπενθυμίζουμε ότι στην Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει ενισχυθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με δημόσιο χρήμα ύψους 7,5 δις €, ουσιαστικά χαρίστηκαν έναντι ενός ευτελούς τιμήματος 95 εκ. € τα περιουσιακά στοιχεία της Αγροτικής, που στην πραγματικότητα αποτελούν περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου τρέχουσας αξίας πάνω από 1,5 δις.

Για τη μεταβίβαση της περιουσίας της Αγροτικής η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη απαλλαγεί από την πληρωμή των μεταβιβαστικών φόρων, τελών και λοιπών εξόδων. Αν ψηφιστούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου που σχετίζονται με την περίπτωση των κυπριακών υποκαταστημάτων, τα συνολικά «δωράκια» φοροαπαλλαγών που θα έχει δεχτεί η Πειραιώς μπορεί να ξεπεράσουν, με συντηρητικές εκτιμήσεις, τα 200 εκ. €!

Η νέα σκανδαλώδης φοροαπαλλαγή της Πειραιώς για τα κυπριακά υποκαταστήματα επιδιώχθηκε να γίνει δύο φορές στο παρελθόν με τροπολογίες τον Απρίλιο και το Δεκέμβριο του 2013. Και οι δύο εκείνες προσπάθειες δεν είχαν επιτυχία. Τι θα κάνουν τη φορά αυτή οι βουλευτές των δύο κομμάτων και οι «συμπαραστάτες» τους; Θα ψηφίσουν άραγε τη φοροαπαλλαγή της Πειραιώς, τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία έχει οδηγηθεί στην υπερφορολόγηση και την οικονομική εξόντωση;

Η ανάγκη ενίσχυσης των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου δεν ισχύει για τους έχοντες, που έχουν πετύχει με τους μνημονιακούς νόμους να διασώζονται με κρατική ενίσχυση, να διαχειρίζονται αυτοί το δημόσιο χρήμα, να αρπάζουν τη δημόσια και την ιδιωτική περιουσία και από πάνω να τους χαρίζονται οι φόροι που τους αναλογούν, αυξάνοντας τα κέρδη τους, τη στιγμή που η ελληνική κοινωνία συνεχίζει να εξαθλιώνεται.

Ασφαλώς και δεν είναι σύμπτωση ότι ταυτόχρονα η Κυβέρνηση επικαλείται «τεχνικές δυσκολίες» για τη μη είσπραξη της έκτακτης συνεισφοράς των ναυτιλιακών εταιρειών, που επιπλέον χρωστούν δεκάδες εκατομμύρια στα ασφαλιστικά ταμεία των ναυτεργατών.

Αντίθετα, οι Έλληνες φορολογούμενοι πολίτες απειλούνται με κατασχέσεις και με πρόστιμα που πολλαπλασιάζουν τις υποχρεώσεις τους, τη στιγμή που τα εισοδήματά τους έχουν συρρικνωθεί ή εξαφανιστεί.

Οι συμμαχίες των δύο κομμάτων που συγκυβερνούν είναι με τη διαπλεκόμενη ολιγαρχία, που μέσω των ΜΜΕ τους προσφέρει την αμέριστη υποστήριξή της, με αντάλλαγμα συνεχή «δωράκια» πολλών εκατομμυρίων.

Το «δώρο» που τους επιφυλάσσει η ελληνική κοινωνία είναι η μεγάλη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου, που θα ανοίξει το δρόμο για την Κυβέρνηση της Αριστεράς, της μόνης που θα σταθεί απέναντι στα ξένα και ντόπια συμφέροντα, στο πλευρό της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

 

Comments are closed.