Οι αποκαλύψεις του σημερινού Eurogroup

Η σημερινή “άτυπη” συνεδρίαση του Eurogroup μας αποκαλύπτει την πραγματικότητα η οποία καθόλου δε μοιάζει με αυτή που παρουσιάζει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Από τις δηλώσεις προκύπτει ότι:

– Η αντιμετώπιση του ζητήματος της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους μετατοπίζεται στο άδηλο μέλλον.

– Η δόση που κανονικά έπρεπε να εκταμιευθεί ενιαία το Μάιο, πριν τις Ευρωεκλογές, μετατρέπεται σε τρεις δόσεις. Προστίθενται και άλλα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση δόσεων τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

Στα νέα προαπαιτούμενα μάλιστα εντάσσονται θέματα μεταξύ των οποίων: Πώληση μέρους της ΔΕΗ, ενοποίηση όλων των επικουρικών ταμείων του Δημοσίου, νέο πρόγραμμα είσπραξης ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατάργηση φόρων υπέρ τρίτων.

Από τις επίσημες ανακοινώσεις προκύπτει με σαφήνεια ότι:

1)   Δεν «τελειώσαμε με τους δανειστές» όπως θέλει να μας λέει η κυβέρνηση.

2)   Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο αντιμετώπισης του χρέους.

3)   Δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη της οικονομίας.

4)   Οι δανειστές θα ελέγχουν την πορεία της χρηματοδότησης και μετά τις ευρωεκλογές…

5)   Η σημερινή φιέστα έγινε απλά για τις ψηφοθηρικές ανάγκες της κυβέρνησης. Με  το καλό να μας έρθει και η κ. Μέρκελ…

Όλα αυτά επιβεβαιώνουν τον ΣΥΡΙΖΑ που από την αρχή επιμένει ότι η κυβέρνηση δεν προσβλέπει σε καμία λύση του ζητήματος του χρέους, αλλά μεταθέτει το πρόβλημα συνεχώς για το μέλλον ώστε να δικαιολογούνται συνεχώς μέτρα λιτότητας, που ευνοούν την εγχώρια ολιγαρχία, τα συμφέροντα της οποίας εκφράζει η κυβέρνηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα δεχτεί να συνεχιστεί μια πορεία που απλά  χειροτερεύει τη θέση των ασθενέστερων στρωμάτων, επιδοτώντας με χρήματα των Ελλήνων πολιτών την επιστροφή των τραπεζών στους ιδιώτες.

-Η εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς είναι η κατάργηση της λιτότητας που αποτελεί προαπαιτούμενο για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, η επαναθεμελίωση του «ευρωπαϊκού κεκτημένου», η στροφή στα ιδεώδη της πραγματικής δημοκρατίας και της αλληλεγγύης.

-Σε αυτή την κατεύθυνση θα παίξει κεντρικό ρόλο η αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης και η οικοδόμηση ενός αποτελεσματικού φορολογικού συστήματος, για την αύξηση των δημόσιων εσόδων στο επίπεδο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Comments are closed.