Η ρύθμιση για τις τράπεζες οδηγεί σε νέα μέτρα

Η δήλωση του Γιάννη Μηλιού, Υπεύθυνου Οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου και τις τράπεζες:

«Η κυβέρνηση αγνοώντας τις τεκμηριωμένες αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν, προχώρησε στην υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου το οποίο εμπεριέχει ρυθμίσεις για τις τράπεζες.

Με τις ρυθμίσεις αυτές:

Δίνεται η δυνατότητα να πωληθούν μετοχές των τραπεζών σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που τις απέκτησε το ΤΧΣ με χρήματα που βαρύνουν το σύνολο του ελληνικού λαού. Οι κυβερνητικές μεθοδεύσεις μάλιστα έφθασαν στο σημείο να αγνοούν ακόμη και τις ενστάσεις συνταγματικότητας που έχει εγείρει η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

Με αυτή τη μεθόδευση της κυβέρνησης και των τραπεζιτών, αυξάνει το δημόσιο χρέος. Αυτό με μαθηματική ακρίβεια θα αποτελέσει δικαιολογία για την κυβέρνηση να πει στο μέλλον ότι χρειάζονται νέα επαχθή για το λαό μέτρα.

Επιστρέφει τις τράπεζες σε ιδιώτες (ίσως και στους ίδιους που τις οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση) αντί να περάσουν σε δημόσιο έλεγχο ως μοχλός για την παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση. Είναι σαφές ότι η χώρα μας χρειάζεται τραπεζικό σύστημα το οποίο θα είναι υπό κοινωνικό έλεγχο, όπως και τράπεζες και χρηματοδοτικά εργαλεία ειδικού σκοπού για να ξεκινήσει η διαδικασία κοινωνικής ανακούφισης και οικονομικής ανασυγκρότησης.

Με την ευκαιρία των εξελίξεων αυτών  θυμίζουμε:

1) Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαρακτηρίσει απαράδεκτη την κυβερνητική πρόθεση να διορίσει στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας τον κ. Γιάννη Στουρνάρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει ότι θα τηρήσει στο ακέραιο τις δεσμεύσεις του προς τον ελληνικό λαό, και αυτό καμιά πράξη της σημερινής κυβέρνησης δεν θα μπορέσει να το αποτρέψει.

2) Για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει η δέσμευση για επαναφορά του βασικού μισθού στα 751 ευρώ και για πάταξη της μαύρης αγοράς εργασίας.

3) Θα αντιταχθούμε με όλες μας τις δυνάμεις στην κυβερνητική πρόθεση αποδιάρθρωσης του ασφαλιστικού συστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει συνολική λύση προς την εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με αναδιάρθρωση δημόσιων δαπανών.

Οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι τα δύο κόμματα της κυβέρνησης αδυνατούν να πείσουν και τα ίδια τα στελέχη τους μετρώντας συνεχείς αποχωρήσεις και διαφοροποιήσεις. Η υπερψήφιση ενός τόσο σημαντικού νομοσχεδίου στο οποίο είχαν δώσει χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, με μόλις 151 ψήφους, δείχνει ότι ακόμα και η κοινοβουλευτική τους νομιμοποίηση βρίσκεται σε οριακό σημείο. Οι ευρωεκλογές αποτελούν το σημείο καμπής όπου οι Έλληνες θα καταδείξουν ότι δεν συμφωνούν με αυτού του είδους τη διακυβέρνηση και θα θέσουν τέρμα σε αυτή την κυβέρνηση και σε ό,τι εκπροσωπεί».

 

Comments are closed.