Καμία συνεργασία με νεοφιλελεύθερους, από όπου κι αν προέρχονται

Γιάννης Μηλιός

Στον Ελεύθερο Τύπο

-Εάν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξασφαλίσει αυτοδυναμία στις εκλογές, γιατί όχι κυβερνητική συνεργασία με τη ΝΔ;

Θα αστειεύεστε βέβαια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να συνεργαστεί με τη ΝΔ, την παράταξη που έβαλε ακόμη πιο βαθιά την κοινωνία στη μνημονιακή καταστροφή, όχι μόνο στην κυβέρνηση αλλά σε κανένα επίπεδο. Αν παρατηρήσετε τι λέει η ΝΔ και τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για κάθε ένα ζήτημα θα κατανοήσετε εύκολα ότι πρόκειται για δύο κόμματα που ανήκουν σε δύο διαφορετικούς κόσμους. Αυτοί που διακινούν αυτά τα σενάρια κινδυνεύουν να γελοιοποιηθούν, γι’ αυτό άλλωστε σπεύδουν να τα «μαζέψουν» αμέσως.

-Κυβερνητική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;

Η θέση μου είναι σαφής και ξεκάθαρη από την αρχή σχετικά με το ζήτημα αυτό. Καμία συνεργασία με τους νεοφιλελεύθερους από όπου κι αν προέρχονται. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτινάχθηκε στο 27% λόγω του ριζοσπαστισμού του. Αν έκανε το λάθος να συνεργαστεί με το μνημονιακό στρατόπεδο θα πυροβολούσε τα πόδια του. Εκτιμώ ότι η εξέλιξη των πραγμάτων θα αποκλείσει στην πράξη ακόμη και τη δυνατότητα εκφώνησης σεναρίων συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ένα κόμμα που αποσυντίθεται, και με το Ποτάμι, ένα κόμμα που υιοθετεί τους βασικούς άξονες των μνημονιακών πολιτικών.

-Δεν αποφασίστηκε, τελικά, στο κόμμα σας άνοιγμα στην Κεντροαριστερά;

Όχι. Αν διαβάσετε το κείμενο που ψήφισε η ΚΕ δεν θα βρείτε πουθενά μέσα αυτή την κατεύθυνση. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι εκφωνείται από κάποια ηγετικά στελέχη η αφήγηση πιθανών συνεργασιών σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας. Η γνώμη μου, ανοιχτά εκφρασμένη πρώτα στις εσωκομματικές διαδικασίες αλλά και δημόσια, είναι ότι αυτή η αφήγηση είναι στρατηγικά λάθος. Η αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, η κυβέρνηση της Αριστεράς, πρέπει να είναι ο αποκλειστικός μας στόχος.

-Είναι λογικό να επιμένετε στην ανάγκη συνεργασίας με το ΚΚΕ που σας προσβάλλει και με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ;

Θέλουμε να συνεργαζόμαστε με τη βάση του ΚΚΕ στους κοινωνικούς αγώνες και ασκούμε συνεχή πίεση στην ηγεσία του να διαλέξει πλευρά. Αυτό δεν θα σταματήσει. Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αποδοκιμάστηκε στις ευρωεκλογές γιατί εμμένει στη γραμμή «έξω από το ευρώ», η οποία είναι από κάθε άποψη λάθος. Αλλά σε άλλα ζητήματα βρισκόμαστε στην ίδια πλευρά. Η βάση της, που είναι ιδιαίτερα δραστήριοι άνθρωποι στα κοινωνικά δρώμενα, είναι σημαντικός μας σύμμαχος. χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο δήμος Χαλανδρίου.

-Δεν θα ήταν εθνικά ωφέλιμο να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαπραγμάτευση για τη μείωση του χρέους;

Όχι. Η διαπραγμάτευση που κάνει ο κ. Σαμαράς αφορά μόνο τη διαχείριση μιας συμφωνημένης πολιτικής με την τρόικα. Εμείς θα διαπραγματευτούμε για το χρέος με δεδομένη την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Δεν υπάρχει «εθνική» άποψη για το θέμα του χρέους. Υπάρχουν δύο αντικρουόμενα στρατόπεδα.

-Ακόμη και αν διαφωνείτε σε όλα με την κυβέρνηση, γιατί να μην πείτε τις θέσεις σας στους πιστωτές παίρνοντας μέρος σε αυτή τη διαπραγμάτευση;

Οι θέσεις μας διατυπώνονται δημόσια και οι πιστωτές τις γνωρίζουν. Πολύ σύντομα θα παρουσιάσω μια πρόταση για συνολική λύση του ευρωπαϊκού ζητήματος του δημόσιου χρέους. Αυτή η πρόταση θα αποτελεί ήδη στοιχείο διαπραγμάτευσης, εν όψει της επερχόμενης κυβέρνησης της Αριστεράς.

-Πότε εκτιμάτε ότι θα γίνουν εκλογές;

Το αργότερο το Μάρτιο του 2015. Είναι όμως πιθανό να πέσει η κυβέρνηση υπό το βάρος των ολοένα και διογκούμενων κοινωνικών αντιστάσεων μέσα στο 2014.

-Δεν είναι αντιθεσμικό να προκαλείτε εκλογές με αφορμή την εκλογή ΠτΔ; Δεν συνάδει με το πνεύμα του Συντάγματος.

Η μείωση του μισθού κάτω από το όριο κάλυψης των βασικών αναγκών δεν συνάδει με το πνεύμα του Συντάγματος. Η φοροασυλία του μεγάλου κεφαλαίου και η υπερφορολόγηση των φτωχών δεν συνάδει με το πνεύμα του Συντάγματος. Οι συντάξεις κάτω από 500 ευρώ για πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους δεν συνάδουν με το πνεύμα του Συντάγματος. Αντίθετα, η ελευθερία επιλογής για το αν θα ψηφίσουμε τον Πρόεδρο που προτείνει η ΝΔ, δηλαδή αν θα ψηφίσουμε τη συνέχιση της κυβερνητικής θητείας και επομένως τις πολιτικής που καταστρέφει την κοινωνική πλειοψηφία για να ευνοήσει λίγους, συνάδει με το πνεύμα του Συντάγματος. Και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πέσει αυτή η κυβέρνηση, οι πράξεις της οποίας δεν συνάδουν με το πνεύμα του Συντάγματος.

-«Παρών» στην τροπολογία για την αποκατάσταση των μισθών των δικαστικών. Δηλαδή, συμφωνείτε αλλά θέλετε να αποκατασταθούν όλοι οι μισθοί στο Δημόσιο; Ή κάτι άλλο;

Το κράτος έσπευσε με τροπολογία να αποκαταστήσει τους δικαστικούς αλλά αρνείται να επαναπροσλάβει τις καθαρίστριες. Ο συμβολισμός είναι τόσο ισχυρός που τα λόγια είναι περιττά. Αυτό το κράτος έχει σαπίσει, πρέπει να το αλλάξουμε. Θα φτιάξουμε ένα κράτος που θα έχει την προσοχή του στραμμένο στην εξυπηρέτηση των κοινωνικών αναγκών και όχι στο «βόλεμα», τα ρουσφέτια, τις μίζες, την προστασία των κοινωνικά ισχυρών.

Comments are closed.