Η δόση δίνεται τμηματικά για να περάσουν κι άλλα μέτρα

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΟΣ

Στο BHMA FM

Για τη σύνοδο του Eurogroup στην Αθήνα και τις αποφάσεις του

Είναι αλήθεια ότι όλοι δίνουν συγχαρητήρια, αλλά είναι αυτοί που ακολουθούν τις ίδιες πολιτικές. Η πολιτική Σαμαρά είναι όμοια με την πολιτική Μέρκελ, Ρέντσι ή αυτή που ακολουθείται στην Ισπανία, στην Ιρλανδία και αλλού. Είναι γενικό το πρόβλημα και αυτή η πολιτική διχάζει τις κοινωνίες. Πηγαίνουν καλά ελάχιστοι και η μεγάλη πλειοψηφία του κόσμου βυθίζεται όλο και περισσότερο. Έχουμε μια κρίση μέτρων και ο κόσμος με κάθε πακέτο μέτρων βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση. Βρισκόμαστε σε ένα τέταρτο μνημόνιο με αυτό που ψηφίστηκε. Αν το δει κανείς με ψύχραιμο μάτι, ήταν πράγματα που τα λέγαμε, αλλά είναι πρωτοφανή. Δόθηκε η δυνατότητα να αυξηθεί το χρέος καθώς θα πουληθούν οι τράπεζες – δόθηκε η δυνατότητα γι’ αυτό και αυτό εικάζουμε ότι θα γίνει στο μέλλον – με λιγότερα χρήματα από αυτά που έδωσαν οι φορολογούμενοι στο ΤΧΣ. Πάρθηκαν μέτρα για το ασφαλιστικό, τα οποία το μετατρέπουν σε έναν αυτοχρηματοδοτούμενο πόλο λιτότητας. Βλέπουμε την πλειοψηφία, τους μισθωτούς, τους συνταξιούχους και τους ανέργους, το μικρομεσαίο επιχειρηματία να υποφέρουν από αυτά τα μέτρα που επιτρέπουν την ακόμη μεγαλύτερη συγκέντρωση του πλούτου.

Αυτά τα μέτρα διχάζουν. Θέτουν από τη μία την πλειοψηφία της κοινωνίας και από την άλλη την ολιγαρχία. Και υπήρχε άλλος δρόμος. Υπήρχε σε κάθε χρονικό σημείο. Να το πάμε στην αρχή; Ο τρόπος με τον οποίο είναι δομημένη η Ευρωζώνη θέτει σε συστημικό κίνδυνο κάθε Δημόσιο, όταν είναι σαν μια τράπεζα. Όταν βγαίνει ο πρωθυπουργός της χώρας – και αναφέρομαι στον Γιώργο Παπανδρέου εκείνη την εποχή – και λέει ότι είμαστε Τιτανικός… Πάμε αργότερα. Λέγαμε από την αρχή ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους, κούρεμα, με προστασία των ασφαλιστικών ταμείων και των μικροπιστωτών. Μας έλεγαν για την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και είδαμε και μάθαμε και το εικάζαμε, αλλά τώρα το ξέρουμε με απόλυτη βεβαιότητα, ότι το σχεδιάζουν κάποιοι που έχουν αλυσίδες σούπερ μάρκετ κτλ. και θα ωφεληθούν σε βάρος κοινωνικών ομάδων, οι οποίοι είναι οι παραγωγοί γάλακτος, οι φαρμακοποιοί και άλλοι.

Τα νέα μέτρα θα είναι η απελευθέρωση των απολύσεων σε μια κατάσταση με 30% ανεργία και μέτρα που ήδη έχουν ισοπεδώσει τους μισθούς στα 580 ευρώ και δεν γίνεται τίποτα ούτε για τη μαύρη εργασία, υιοθετώντας τις πιο ελαστικές μορφές της. Δεν θα γλιτώσουμε την αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού εις βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας των ασφαλισμένων και η ισοπέδωση των ταμείων θα είναι προς τα κάτω για μία ακόμη φορά και θα έχουμε επιπτώσεις με τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων με τον τρόπο που γίνονται. Σας θυμίζω ότι η μετοχή του ΟΠΑΠ είναι διπλάσια από το επίπεδο που πουλήθηκε. Λέγαμε ότι δεν μπορείς να χαρίζεις και να μη σκέφτεσαι το δημόσιο συμφέρον και παραπέμπαμε σε μια δήλωση Σαμαρά, όταν ήταν στην αντιπολίτευση, αλλά τώρα έχει προσχωρήσει σε άλλη γραμμή και εκπροσωπεί άλλα συμφέροντα…

(Το ότι βγαίνουμε στις αγορές) έχει περισσότερο επικοινωνιακό χαρακτήρα, διότι το (επιτόκιο) 5%, με 5 (δις), για 5 (χρόνια) δεν επιλύει το πρόβλημα του χρέους. Δεν το κάνει βιώσιμο. Θέλει κούρεμα και κυρίως σταμάτημα της λιτότητας, διότι θα βρεθούμε στην ίδια κατάσταση. Γιατί εκτινάχθηκε το χρέος; Διότι μειώθηκε αυτό που παράγει η χώρα και μεγάλωσε έτσι το χρέος.

 

Για το ενδεχόμενο υποψηφιότητάς του για την Ευρωβουλή

Δεν έχει ανακοινωθεί το ψηφοδέλτιο, αλλά εφόσον με επιλέξει το κόμμα μου θα είμαι. Βασική αρχή μας είναι ότι σε όποια θέση μας επιλέξει το κόμμα μας, επειδή η μάχη αυτή είναι σημαντική, θα τη δώσουμε.

 

Για τις δημοσκοπήσεις

Βεβαίως μας προβληματίζει (σ.σ.: η υστέρηση του ΣΥΡΙΖΑ). Μελετάμε τις δημοσκοπήσεις, τις λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, αλλά ξέρουμε ότι είναι δημοσκοπήσεις. Για να το πω θετικά, είμαστε εδώ για να τις ανατρέψουμε. Το έχουμε κάνει και στο παρελθόν. Το αποδίδω αυτό κατά μεγάλο μέρος στην άρνηση του κόσμου να απαντήσει. Τα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων έχουν μπει για μια πολύ μεγάλη μερίδα του κόσμου στο ίδιο κάδρο κριτικής, οπότε επιλέγουν να μην απαντήσουν. Κάθε στιγμή πρέπει και να βελτιωνόμαστε και να κάνουμε πιο καθαρές τις θέσεις μας. Επομένως, κάθε μήνυμα το λαμβάνουμε. Δεν μας πείθει η συνολική εικόνα που έχουμε ότι μπορεί να είναι διαφορετικά τα πράγματα από μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Για το «Ποτάμι»

Η περίπτωση του «Ποταμιού» μού θυμίζει εγχειρήματα όπως του κ. Αβραμόπουλου και άλλα, τα οποία ξεκίνησαν με μια πολύ θετική δημοσκοπική εικόνα και μετά κατέρρευσαν. Και αυτό το λέω, διότι στην επαφή μου στην κοινωνία δεν παρατηρώ μεγάλο προβληματισμό σχετικά με το «Ποτάμι». Για την ακρίβεια, κανέναν…

Comments are closed.