Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ πρέπει να είναι μεγάλη

Γιάννης Μηλιός

Στο matrix24.gr

«Το πρώτο βήμα της ανατροπής έγινε» υπογραμμίζει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μηλιός, αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στο δήμο Αθηναίων και της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής.

Στη συνέντευξή του στο matrix24.gr, ο υπεύθυνος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά, σε σχέση με την σταθερότητα της κυβέρνησης, πως «όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο δύσκολα θα κρατήσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη» ενώ σημειώνει με ανησυχία πως «οι περιπτώσεις Μαρινάκη (σ.σ. ο λόγος για την υποψηφιότητα Μώραλη στον Πειραιά) και Μπέου αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σοβαρό νέο φαινόμενο». Μάλιστα, ο Γιάννης Μηλιός υπογραμμίζει με νόημα ότι «εγώ προσωπικά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα στηρίζαμε ποτέ την υποψηφιότητα Μώραλη».

Συνέντευξη στον Γιώργο Μελιγγώνη

 Κύριε Μηλιέ, στην Αττική και τον δήμο της Αθήνας ο ΣΥΡΙΖΑ πήγε καλά, ωστόσο στις υπόλοιπες περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους, η επίδοση του κόμματός σας δε φαίνεται να είναι επίδοση κόμματος εξουσίας. Σας προβληματίζει το γεγονός αυτό;

Δεν νομίζω ότι πρέπει να προβληματιστούμε εμείς, αλλά οι αντίπαλοι μας. Το πρώτο βήμα της ανατροπής έγινε το αποδεικνύει το αποτέλεσμα σε Αθήνα και περιφέρεια Αττικής όπου η ΝΔ δεν έχει υποψήφιο στον δεύτερο γύρο! Υπάρχει μεγαλύτερη απαξίωση απ’ αυτή; Ίσως να συναγωνίζεται με την απαξίωση του ΠΑΣΟΚ το οποίο δεν υπάρχει καν στο χάρτη καθώς κανένας υποψήφιος δεν τόλμησε να πει ευθέως στο λαό ότι είναι ΠΑΣΟΚ. Αυτά συμβαίνουν επειδή η καταδίκη της λιτότητας είναι πάνδημη. Αντίθετα, η Ρένα Δούρου και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης πέτυχαν πολύ σημαντικά αποτελέσματα.

Ποιος είναι ο πήχης για εσάς από τις Ευρωεκλογές; Νίκη είναι η πρωτιά με μία ψήφο διαφορά ή περιμένετε κάτι καλύτερο; Με ποιο εύρος νίκης μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να προκαλέσει πολιτικές εξελίξεις σε εθνικό επίπεδο;

 Η άμεση προσφυγή στις κάλπες είναι ένα αίτημα που αφορά την κοινωνική πλειοψηφία που πλήττεται. Ζητάμε άμεση προσφυγή στις κάλπες για να μην εφαρμοστεί το μεσοπρόθεσμο που ψηφίστηκε, να μην μειωθούν οι συντάξεις, να μην απολυθούν εργαζόμενοι, να μην ξεπουληθεί και η ΔΕΗ. Η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θα δώσει το μήνυμα ότι η κυβερνητική πολιτική αποδοκιμάζεται. Όσο πιο μεγάλη είναι η διαφορά τόσο πιο δύσκολα θα κρατήσει η κυβέρνηση τη δεδηλωμένη. Έτσι κι αλλιώς θυμίζω ότι πλέον όποτε δεν περνάει με διατάγματα την πολιτική της, περνάει νόμους με 150 βουλευτές και λιγότερους ακόμη σε ορισμένες περιπτώσεις. Κατά τη γνώμη μου η βιωσιμότητα της κυβέρνησης δεν θα κριθεί από ένα μαθηματικό τύπο.

 Πρέπει το άθροισμα των ποσοστών των συγκυβερνώντων κομμάτων να είναι μικρότερο από το ποσοστό του κόμματός σας;

Αν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ τολμήσουν να αθροίσουν τα ποσοστά τους για να διασωθούν προβλέπω ότι η κατακραυγή θα είναι τεράστια γιατί θα έχουν παραδεχθεί ανοικτά ότι αποτελούν ένα κόμμα, το κόμμα της κοινωνικής καταστροφής για την πλειοψηφία. Η διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ πρέπει να είναι μεγάλη για να μην μπορεί να διατηρηθεί ο μύθος ότι ο λαός ανέχεται αυτήν την πολιτική.

 Ο δεύτερος γύρος των αυτοδιοικητικών εκλογών αναδεικνύει σοβαρά διλήμματα για όλους. Για παράδειγμα, οι κεντροαριστεροί οφείλουν μία απάντηση για το αν στον Βόλο στηρίζουν τον Μπέο ή τον υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ. Αντιστοίχως, αναρωτιέμαι ποια είναι η δική σας θέση στον Πειραιά. Από τη μια έχετε μία «μπερλουσκονική» εκδοχή και από την άλλη έναν παλαιάς κοπής σκληρό δεξιό. Προσωπικά τι επιλέγετε;

Πολύ σημαντικό το ερώτημα που θέτετε. Οι περιπτώσεις Πειραιά και Βόλου αποδεικνύουν ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα σοβαρό νέο φαινόμενο. Η σταθεροποίηση της μνημονιακής λιτότητας απαιτεί σήμερα τη δημοκρατία ακρωτηριασμένη και «πολιτικούς» τύπου Μαρινάκη και Μπέου να διαχειρίζονται τις δημόσιες υποθέσεις προς το συμφέρον τους. Εγώ προσωπικά αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν θα στηρίζαμε την υποψηφιότητα Μώραλη. Η στήριξή μας στο Θ. Δρίτσα και το «Λιμάνι της Αγωνίας» παραμένει για να κάνουν αγωνιστική αντιπολίτευση στον Πειραιά, απέναντι σε όποιον από τους δύο αναδειχθεί δήμαρχος Πειραιά.

 

Comments are closed.