Ευρωεκλογές: Νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά σημαίνει ενίσχυση της διαπραγματευτικής θέσης της Ελλάδας.

Γιάννης Μηλιός

Στην Εφημερίδα των Συντακτών

 

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε εξαρχής καθαρή θέση για τις εκλογές της Κυριακής 25 Μαϊου. Ο πρόεδρος μας δήλωσε έγκαιρα ότι οι εκλογές αυτές αποτελούν δημοψήφισμα. Ο κ. Σαμαρά προσπάθησε να αποπολιτικοποιήσει το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αλλά η στρατηγική του απέτυχε κάτω από την δική μας πίεση. Αναγκάστηκε να σηκώσει το γάντι. Τώρα είναι από ολες τις πλευρές σαφές.

Ο ελληνικός λαός καλείται να πάρει μια απόφαση που θα αποδειχθεί σημαντική για δύο πολύ κρίσιμα ζητήματα. Το ένα είναι η συνέχιση της λιτότητας και των μνημονίων ή η ρήξη με αυτές τις πολιτικές και το άλλο η διαπραγματευτική θέση της χώρας στην Ευρώπη.

Για το πρώτο ζήτημα νομίζω ότι όλα ξεκαθάρισαν με το πρόγραμμα Ελλάδα 2021 του κ. Σαμαρά. Το δήθεν πρόγραμμα αυτό είναι μια φτηνή αντιγραφή μελετών τύπου McKinsey και στόχος του είναι η σταθεροποίηση της σημερινής πορείας. Η προοδευτική ολοένα και μεγαλύτερη φτωχοποίηση, η κατάργηση δικαιωμάτων των εργαζόμενων, η συγκεντροποίηση κεφαλαίου σε λίγα χέρια και η εξαθλίωση των μικρών επιχειρηματιών και των αυτοαπασχολούμενων που συνεπάγεται αυτό. Το πρόγραμμα αυτό περιγράφει το θαυμαστό καινούριο κόσμο του κεφαλαίου[1], στον οποίο δεν θα υπάρχει καθόλου δημόσια περιουσία, και όλα θα μετρώνται με βάση την αξία τους σε χρήμα. Στον νέο αυτό κόσμο κάποιοι, ελάχιστοι, θα είναι κερδισμένοι ακόμη περισσότερο από ότι είναι σήμερα, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία θα είναι σίγουρα χαμένη. Το αδιαμφισβήτητο αυτό γεγονός αποτυπώνεται στο σύνθημα του κινήματος Occupy Wall Street που λέει ότι το ένα στρατόπεδο είναι το 99% της κοινωνίας και το άλλο το 1%. Για να συνεχίσει να κερδίζει το 1% πρέπει να συνεχιστεί η λιτότητα και ο μοχλός εκβιασμού της πλειοψηφίας για να συνεχιστεί η λιτότητα είναι το δημόσιο χρέος. Το θέμα του δημόσιου χρέους μας οδηγεί στο δεύτερο ζήτημα που είναι η διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.

Ο ελληνικός λαός πλέον καταλαβαίνει τι τύπου Ελλάδα οικοδομεί το μνημονιακό στρατόπεδο με το συνεχή εκβιασμό που ασκεί για να συντηρεί την εξυπηρέτηση ενός δημόσιου χρέους που όλοι πια συνομολογούν ότι δεν είναι βιώσιμο. Χρέος και λιτότητα δημιουργούν μια Ελλάδα-Ειδική Οικονομική Ζώνη, μια χώρα της οποίας οι νέοι μεταναστεύουν, οι γυναίκες είναι στην πλειοψηφία τους άνεργες και οι μισθοί όσων εργάζονται δε φτάνουν για να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς και να κάνουν οικογένειες. Μια Ελλάδα που φθίνει, αυτός είναι ο στόχος του κ. Σαμαρά και της Νέας Δημοκρατίας, γιατί αυτός είναι ο στόχος των ολιγαρχών φίλων τους και των νεοφιλελεύθερων συμμάχων τους.

Η διαπραγμάτευση για τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους σε συνδυασμό με την κατάργηση της λιτότητας είναι η μόνη ρεαλιστική πολιτική πρόταση σήμερα που απαντά στα δύο κρίσιμα ζητήματα υπέρ των συμφερόντων της κοινωνικής πλειοψηφίας. Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η μόνη ευρωομάδα στο πλαίσιο του Κόμματος της Ευρωπαικής Αριστεράς που θα παλέψει για τα ζητήματα αυτά. Είναι η ευρωομάδα που θα μάχεται μαζί με την κυβέρνηση της Αριστεράς στη διαπραγμάτευση του δημόσιου χρέους. Για τους λόγους πρέπει όχι απλώς να νικήσουμε σε αυτές τις ευρωεκλογές αλλά να νικήσουμε με διαφορά.

 

 

 

 

 

 

 [1] Ανταγωνισμός παντού: Ο θαυμαστός νέος κόσμος του κεφαλαίου, http://archive.avgi.gr/ArticleActionshow.action?articleID=709136

 

Comments are closed.