Ανακοίνωση του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ, για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας

Τελικά το ίδιο colpo grosso, που είχε στηθεί για τη Eurobank,  με τις ευλογίες της συγκυβέρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και με το στρατηγικό σχεδιασμό του Υπουργού Οικονομικών κ. Στουρνάρα, στήνεται και για την Εθνική Τράπεζα.

Η τιμή της μετοχής της Εθνικής, που πληρώθηκε από το Ελληνικό Δημόσιο αλλά και από άλλους, που συμμετείχαν στην προηγούμενη Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου, ήταν 4,29 €. Τώρα η νέα Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Εθνικής κατά 2,5 δις γίνεται στην απίστευτη τιμή των 2,20 €, ενώ η τιμή κλεισίματος της 8/5/2014 ήταν 2,58 €!!! Δηλαδή 14,7%  κάτω από την χρηματιστηριακή τιμή!!!

Οι μετοχές του ΤΧΣ απαξιώνονται κατά 48% και σε απόλυτη τιμή η ζημιά που προκαλείται άμεσα είναι πάνω από 4 δις!!!

Το ποσοστό του ΤΧΣ στην Εθνική υποχωρεί σε 57% από 84,37% που ήταν μέχρι τώρα.

Ταυτόχρονα, τα ασφαλιστικά ταμεία υφίστανται νέα απαξίωση των χαρτοφυλακίων τους.

Είναι χαρακτηριστική η εμπλοκή επιθετικών βραχυπρόθεσμων hedge funds, όπως και στην περίπτωση της Eurobank, όπου παρατηρήθηκαν εκτεταμένα φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας (short selling)  με τη μετοχή της τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών, κάτι που έχει καταγγελθεί ότι θα συμβεί και με την Εθνική.

Πρέπει να γίνει έρευνα σε βάθος για όλες αυτές οι κινήσεις σε τμήματα, θυγατρικές και συνδεδεμένες εταιρίες  των ξένων επενδυτικών τραπεζών, που συμμετείχαν με διάφορες ιδιότητες στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έχοντας παράλληλα εσωτερική πληροφόρηση (inside information). Από την Black Rock, που ολοκλήρωσε την έρευνα των Ελληνικών Τραπεζών, μέχρι τους συμβούλους της αύξησης (Goldman Sachs International και  Morgan Stanley & Co International plc, που ενήργησαν ως Διεθνείς Συντονιστές και Διεθνείς Συνδιαχειριστές του βιβλίου προσφορών της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου, καθώς και τους BofA Merrill Lynch, Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc, Mediobanca-Banca di Credito Finanziario SpA και UBS Limited, που ενήργησαν ως Συνδιαχειριστές της Αύξησης Μετοχικού Κεφαλαίου).

Σύσσωμος ο οικονομικός τύπος προσπαθεί να εμφανίσει όλα αυτά ως μεγάλη επιτυχία και εισροή κεφαλαίων στη χώρα, αποσιωπώντας τη μεγάλη ζημιά που κατέγραψε η αξία της περιουσίας του ΤΧΣ, δηλαδή του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών θα ισχυριστεί πάλι (όπως και για την Eurobank) ότι το Ελληνικό Δημόσιο κέρδισε από την Εθνική 11,7 δις από το PSI, οπότε δεν υφίσταται καμία ζημιά αλλά τελικά είναι κερδισμένο!!!

Για άλλη μια φορά σημειώνεται ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, τακτοποίηση μεγαλοκεφαλαιούχων, που απολαμβάνουν την εύνοια της Κυβέρνησης, και συγκέντρωση πλούτου στα χέρια της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας.

Για άλλη μια φορά έγιναν φανερές οι προθέσεις τους να κλείσουν όλους τους ανοιχτούς λογαριασμούς, πριν την αναπόφευκτη ήττα τους στις επικείμενες εκλογές.

Ο ελληνικός λαός δεν ξεγελιέται με χάντρες και ψεύτικα δωράκια και θα στείλει στο περιθώριο της πολιτικής ζωής όλους εκείνους, που τον εξαθλίωσαν και τον καταδίκασαν στην ανέχεια και την απελπισία.

Οι Έλληνες πολίτες βιώνουν μια βίαιη ανθρωπιστική κρίση, με την ανεργία να έχει φτάσει σχεδόν στο 30%, τους δημοσίους υπαλλήλους να απολύονται κατά χιλιάδες, την πραγματική αγοραστική δύναμη των εργαζομένων να έχει μειωθεί πάνω από 40%, τα κόκκινα δάνεια να εκτοξεύονται σε πρωτόγνωρα ύψη, το κοινωνικό κράτος να έχει διαλυθεί και τους νέους να σπρώχνονται στη μετανάστευση. Μια ανθρωπιστική κρίση που προκαλεί δυστυχία, απελπισία και απόγνωση, αύξηση των αυτοκτονιών και των ψυχικών νοσημάτων, κατάρρευση της ανθρώπινης υπόστασης και αξιοπρέπειας.

Και όμως! Την ίδια στιγμή οι κυβερνώντες πανηγυρίζουν για την «επιτυχία» της ΑΜΚ της Εθνικής, που είχε  συνέπεια την καταγραφή άμεσης ζημιάς στην περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου!

Είναι αξιοσημείωτο ότι στις ανακοινώσεις για τις «επιτυχημένες» ΑΜΚ των τραπεζών δεν γίνεται καμία αναφορά στην ανάγκη προστασίας των δανειοληπτών που αδυνατούν να αποπληρώσουν τις δυσβάστακτες ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και κινδυνεύουν να χάσουν το σπίτι τους και την περιουσία τους, ακόμα και αν δεν τα απέκτησαν με δανεισμό. Απλά, οι δανειολήπτες βρίσκονται σε διαρκή ομηρία, εκλιπαρώντας τις συστημικές τράπεζες για ρυθμίσεις των δανείων τους, που διασώθηκαν με δημόσιο χρήμα.

Τους διαβεβαιώνουμε ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την άμεση και σκληρή απάντησή του στις επερχόμενες εκλογές, και με την ψήφο του θα ανατρέψει αυτή την Κυβέρνηση της διαπλεκόμενης ολιγαρχίας.

Τους προειδοποιούμε ότι για λόγους προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος ο ΣΥΡΙΖΑ θα διερευνήσει νομικά τις ουσιαστικές και ολοφάνερες ευθύνες όλων των εμπλεκομένων για το μεγάλο κόλπο των τραπεζών, που εκτυλίσσεται σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων. Η προκαταβολική νομοθέτηση της μη δίωξης για απιστία των κυβερνητικών παραγόντων και του ανώτερου διοικητικού προσωπικού του ΤΧΣ, που με τις αποφάσεις τους προκάλεσαν ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου, είναι αντισυνταγματική και θα αντιμετωπιστεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη.

– See more at: http://left.gr/news/colpo-grosso-me-ethniki-kai-eurobank#sthash.u7JQR2DJ.dpuf

Comments are closed.