Οι ψηφιακές τεχνολογίες αποτελούν πλέον ένα σημαντικό κομμάτι των σημερινών κοινωνιών. Αποτελούν ένα στοιχείο της καθημερινότητας αλλά ταυτόχρονα αποτελούν και ένα σημαντικό πεδίο σύγκρουσης. Σύγκρουσης ανάμεσα σε δύο συνολικά ανταγωνιστικές αντιλήψεις και πρακτικές. Από τη μία μεριά η λογική του κέρδους, του ανταγωνισμού, του ελέγχου και της καταστολής. Από την άλλη η λογική της συλλογικότητας, της συνεργασίας, της ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών, της προστασίας των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών.
Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 η επέλαση του νεοφιλελευθερισμού δεν θα μπορούσε να αγνοήσει το διαδίκτυο. Βρισκόμαστε σήμερα αντιμέτωποι με μια προσπάθεια εμπορευματοποίησης του συνόλου των λειτουργιών και των υπηρεσιών που συναντάμε στις ψηφιακές τεχνολογίες. Στόχος η δημιουργία άλλης μιας αγοράς που θα εξυπηρετεί την συσσώρευση κέρδους και όχι τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας. Παράλληλα μαζί με την διαδικασία εμπορευματοποίησης εξελίσσεται και μία συνολική επίθεση στα δικαιώματα και τις ελευθερίες.
Οι νέες τεχνολογίες χρησιμοποιούνται για την καταγραφή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων σε βαθμό που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Δεδομένα που μπορούν π.χ. να χρησιμοποιηθούν με καθαρά εμπορευματικούς σκοπούς για την καταγραφή των καταναλωτικών επιλογών αλλά όχι μόνο. Μέσα στο συνολικότερο κλίμα αυταρχισμού και έντασης της καταστολής ενάντια στους κοινωνικούς αγώνες που ξεσπάνε σε ολόκληρο τον κόσμο, οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές ελίτ σε συνεργασία με τα επιχειρηματικά συμφέροντα προσπαθούν να μετατρέψουν τις ψηφιακές τεχνολογίες σε άλλο ένα πολύτιμο εργαλείο καταστολής και ελέγχου. Το υποκριτικό ενδιαφέρον των μεγάλων εταιριών του χώρου ενάντια στην λογοκρισία κατέρρευσε από τις αποκαλύψεις Snowden για την σύμπραξη αυτών των εταιριών σε μυστικά προγράμματα παρακολουθήσεων με την NSA.
Την ίδια στιγμή ενώ η ανάδυση μιας σειράς επιχειρήσεων που σχετίζονται με τον «ψηφιακό κόσμο» προσπαθεί να καλλιεργήσει μια εικόνα ενός περιβάλλοντος που στηρίζεται στην εξειδικευμένη εργασία και σέβεται τα εργασιακά δικαιώματα οι αποκαλύψεις για τις πραγματικές εργασιακές συνθήκες στις αποθήκες της amazon τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ ή για τις συνθήκες στα εργοστάσια της Foxcon στην Κίνα αναδεικνύουν το σύγχρονο πρόσωπο της εργασιακής εκμετάλλευσης. Η amazon μάλιστα έφτασε στο σημείο σε κεντρική της αποθήκη στην Γερμανία να χρησιμοποιεί ως security μια εταιρία που σχετιζόταν με νεοναζιστική οργάνωση.
Παράλληλα όμως έχουμε να αναφερθούμε και σε ένα πλήθος θετικών παραδειγμάτων που σχετίζονται με τις ψηφιακές τεχνολογίες. Παραδείγματα όπως το «ανοιχτό λογισμικό» αποδεικνύουν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι μέσα από την συνεργασία και την δημοκρατική οργάνωση της δουλειάς μπορούν να προκύψουν πολύ σημαντικά αποτελέσματα. Αποδεικνύουν ότι δεν χρειάζεται το μοναδικό κριτήριο για την ανθρώπινη δραστηριότητα να είναι το κυνήγι του κέρδους. Αντιθέτως όταν ο στόχος είναι η ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και αυτό γίνεται εντός ενός πλαισίου συνεργασίας και αλληλεγγύης τότε τα αποτελέσματα μπορούν να ξεπεράσουν αυτά των εμπορευματικών πρακτικών. Αποτελεί στοίχημα και για την Αριστερά να συμβάλει στην γενίκευση της συγκεκριμένης μεθοδολογίας και ταυτόχρονα να εισαγάγει στην σφαίρα της δημόσια οργάνωσης το ελεύθερο λογισμικό ενάντια στην σημερινή κυριαρχία συγκεκριμένων επιχειρηματικών ομίλων.
Το πώς θα εξελιχθεί η παραπάνω σύγκρουση ανάμεσα στις δύο ανταγωνιστικές τάσεις θα κριθεί από το συσχετισμό δυνάμεων. Η απόρριψη της ACTA από το ευρωκοινοβούλιο δεν θα είχε συμβεί ποτέ αν δεν είχε προηγηθεί ένα σημαντικό κίνημα πολιτών σε όλες σχεδόν τις χώρες της Ε.Ε. Ο αγώνας χρειάζεται όμως να συνδυάζει την ύπαρξη των κινηματικών πρωτοβουλιών με τις πολιτικές οργανώσεις που θέλουν να στηρίξουν αυτές τις πρωτοβουλίες και να τις δυναμώσουν. Την συγκεκριμένη λόγική επιθυμεί να υπηρετήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ τόσο στους αγώνες όσο και στο ευρωκοινοβούλιο. Ισχυρή φωνή της ριζοσπαστικής αριστεράς θα σημαίνει και ισχυρή φωνή των κινημάτων για τα ψηφιακά δικαιώματα.