Στόχος μας η αυτοδυναμία

Γιάννης Μηλιός

Στον Αγγελιοφόρο

ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

fpetalidis@ekdotikil.gr

Την άποψη πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να προχωρήσει στις απαραίτητες τροποποιήσεις στην πολιτική του, ώστε να κατακτήσει την αυτοδυναμία, εκφράζει σε συνέντευξή του στον «ΑτΚ» ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο ΕΜΠ. Ο κ. Μηλιός υποστηρίζει πως στη συνάντηση Τσίπρα – Ντράγκι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και πως το κόμμα του θα προκαλέσει ευρωπαϊκή διάσκεψη για να αναζητηθούν λύσεις, και επισημαίνει πως με την πολιτική που ακολουθείται, «το χρέος πρέπει να υπάρχει ως εργαλείο εκβιασμού της κοινωνίας για να συνεχίζεται η βάρβαρη πολιτική». Σχετικά με το διορισμό του νέου διοικητή της ΤτΕ, για τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την κυβέρνηση να έχει γνώμη, αλλά ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς προχωρά μονομερώς στην τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα, ο κ. Μηλιός υποστηρίζει πως σε περίπτωση νίκης του κόμματός του, επειδή η «ΤτΕ αποτελεί μέρος του συστήματος της ΕΚΤ, αν η διοίκηση βρίσκεται σε δυσαρμονία με την κυβέρνηση, πρέπει να βρίσκεται νόμιμος τρόπος αντικατάστασής της».

Ο πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης επιδιώκει να ολοκληρώσει την πολιτική του και να ολοκληρώσει την τετραετία. Πιστεύετε πως θα τα καταφέρει;

Πιστεύω ότι είναι πολύ δύσκολο να πετύχει κάτι τέτοιο. Οι ευρωεκλογές απέδειξαν ότι αυτή η πολιτική έχει ήδη απονομιμοποιηθεί στη συνείδηση της κοινωνίας. Αυτή η απονομιμοποίηση που εκφράστηκε πολιτικά αναμένεται το επόμενο διάστημα να εκφραστεί και κοινωνικά. Θα είναι πολύ δύσκολο για την κυβέρνηση να περάσει νέα μέτρα. Ακόμη όμως κι αν δεν το επιχειρήσει και απλώς καθυστερήσει μέχρι την εκλογή του Προέδρου, εκεί θα είναι πολύ δύσκολο να συγκεντρώσει τους βουλευτές που απαιτούνται.

Πώς κρίνετε την έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ για την πορεία του μνημονίου στην Ελλάδα;

Η έκθεση του ΔΝΤ συγχαίρει την κυβέρνηση Σαμαρά για όλα τα καταστροφικά για την πλειοψηφία της κοινωνίας μέτρα που έλαβε για να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η κοινωνική βαρβαρότητα που έχει επιδειχθεί τα τελευταία χρόνια δεν ήταν αρκετή.

Στη συνέχεια και παρότι αναγνωρίζει τα προβλήματα των τραπεζών και τη μη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, το ΔΝΤ ενθαρρύνει τη νέα ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει την ίδια πολιτική που επιδεινώνει αυτά τα προβλήματα. Αυτό γίνεται φυσικά συνειδητά, δεν αποτελεί κάποια «λάθος». Το χρέος πρέπει να υπάρχει ως εργαλείο εκβιασμού της κοινωνίας για να συνεχίζεται η βάρβαρη αντικοινωνική λιτότητα. Ο ρόλος του ΔΝΤ δεν είναι ρόλος εκβιαστή της κυβέρνησης αλλά του καλύτερου συμμάχου της για να επιβάλλει πολιτικές που ευνοούν την ολιγαρχία.

Ποια θέματα έθεσε κατά την επίσκεψή του ο Αλέξης Τσίπρας στον Μάριο Ντράγκι και τι απαντήσεις έλαβε;

Ο Αλ. Τσίπρας μας ενημέρωσε στην Πολιτική Γραμματεία ότι η συνάντησή του με τον Μ. Ντράγκι έγινε σε καλό κλίμα, ότι του εξέθεσε τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την αναγκαιότητα «κουρέματος» του χρέους, για το πώς πρέπει να επιλέγεται ο διοικητής της ΤτΕ και για την κοινωνική κατάσταση στην Ελλάδα, επισημαίνοντάς του ότι δεν είναι βιώσιμη και ότι πρέπει να αλλάξει η πολιτική που ασκείται.

Ζητήσατε να έχετε γνώμη στο διορισμό του νέου διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στη διαπραγμάτευση για το χρέος, αλλά η κυβέρνηση μάλλον δεν το δέχεται. Πώς την κρίνετε;

Η ΤτΕ αποτελεί μέρος του συστήματος της ΕΚΤ. Συνεπώς η διοίκησή της αποτελεί συνδετικό κρίκο της ΕΚΤ με την κυβέρνηση ενός κράτους. Αν η διοίκηση βρίσκεται σε δυσαρμονία με την κυβέρνηση, πρέπει να βρίσκεται νόμιμος τρόπος αντικατάστασης της. Αυτή είναι η θέση μου για την επιλογή Στουρνάρα.

Η ανεργία στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στους νέους, είναι πολύ μεγάλη, αλλά και επιχειρήσεις συνεχώς κλείνουν. Μπορεί να υπάρξει αντιστροφή της κατάστασης και με ποιον τρόπο;

Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο θέμα. Οσο παγιώνεται η μνημονιακή αναδιάρθρωση της οικονομίας τόσο πιο δύσκολο γίνεται να ανασυγκροτηθεί η παραγωγή σε μια νέα βάση. Πρέπει να γίνουν άμεσες δραστικές επεμβάσεις όταν αναλάβουμε για να μειωθεί η ανεργία αμέσως. Δύο βασικοί πυλώνες είναι η κοινωνική οικονομία και η ενίσχυση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων.

Η Ελλάδα μπορεί να εφαρμόσει δική της οικονομική πολιτική όταν εξαρτάται από τα χρήματα των δανειστών;

Θα το έθετα διαφορετικά. Όλοι, δανειστές και δανειζόμενοι, εξαρτώνται από την εξέλιξη της κρίσης δημόσιου χρέους. Κανένας δεν έχει συμφέρον να οδηγηθούμε σε κατάρρευση. Συνεπώς η πραγματική δυνατότητα εκβιασμού της ελληνικής κυβέρνησης από τους δανειστές είναι περιορισμένη. Αυτό δε φαίνεται σήμερα γιατί η κυβέρνηση είναι «βασιλικότερη του βασιλέως»!

Η χώρα μας μπορεί να πληρώσει το χρέος της ή πρέπει να γίνει νέο «κούρεμα» και πώς;

Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, αυτό το παραδέχονται πλέον οι πάντες. Οι μνημονιακοί προσπαθούν να το κάνουν «εξυπηρετίσιμο», δηλαδή, να είναι πάντα πολύ μεγάλο, στα όρια της χρεοκοπίας. Εμείς λέμε ότι αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει. Θα προκαλέσουμε ευρωπαϊκή διάσκεψη του χρέους και θα αναζητήσουμε λύσεις για το χρέος όλων των χωρών που έχουν πρόβλημα.

Με ποιες πολιτικές δυνάμεις και σε ποιο πλαίσιο μπορείτε να συνεργαστείτε μετεκλογικά, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έρθει πρώτο κόμμα και δεν έχει την πλειοψηφία;

Από τις παρούσες δυνάμεις θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε μόνο με το ΚΚΕ. Αλλά η άρνηση της ηγεσίας του για την παραμικρή συζήτηση δεν αφήνει πολλές ελπίδες. Συνεπώς η μόνη λύση είναι να κάνουμε τις απαραίτητες τροποποιήσεις στην πολιτική μας ώστε να κατακτήσουμε την αυτοδυναμία. Πρέπει να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους από την κοινωνική πλειοψηφία που πλήττεται. Πρέπει να κάνουμε σαφές ότι μόνο μια κυβέρνηση που δε θα εξαρτάται από φιλομνημονιακές δυνάμεις θα είναι σε θέση να πετύχει την ανατροπή της σημερινής ζοφερής κατάστασης.

Comments are closed.