«Στην πορεία για τη νίκη κανείς δεν περισσεύει»

Γιάννης Μηλιός

Στην «Eφημερίδα των Συντακτών» (Δημήτρης Κουκλουμπέρης)

Πλήθος ερμηνειών δόθηκαν στη δήλωση του στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μηλιού ότι δεν θα κατέβει υποψήφιος στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, ενώ αντίθετα ήταν υποψήφιος στις τελευταίες ευρωεκλογές. Ο υπεύθυνος της οικονομικής πολιτικής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν σ’ αυτή την απόφαση και τονίζει πως παραμένει στην πρώτη γραμμή και ότι θα συνεχίσει τις διεθνείς επαφές που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό.

• Ορισμένοι έσπευσαν να πουν ότι η επιλογή σας να μην είστε υποψήφιος βουλευτής οφείλεται σε διαφωνία σας με πλευρές της γραμμής του ΣΥΡΙΖΑ.

Είμαι υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή εκ των διαμορφωτών της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησής μας, πώς είναι δυνατό να θέτω τον εαυτό μου στην πρώτη γραμμή του αγώνα και να τίθενται τέτοια θέματα; Ημουν πάντα στη ζωή μου οδοιπόρος στα δύσβατα μονοπάτια της Αριστεράς. Είμαι στρατευμένος, από την πρώτη στιγμή, ως ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Χώρο Διαλόγου και Κοινής Δράσης. Για μένα η νίκη στις επερχόμενες εκλογές δεν αποτελεί μόνο μια ιστορική ευκαιρία. Είναι το όνειρο μιας ολόκληρης ζωής. Εξάλλου οι διεθνείς επαφές που έχω ξεκινήσει με θέτουν σε άλλο μετερίζι στον αγώνα που πρέπει να δοθεί για τη νίκη. Και, πίστεψέ με, «εκεί έξω» απαιτούνται πολύ λεπτοί χειρισμοί.

• Με τους αντιπάλους σας να καραδοκούν δεν φοβάστε μήπως η απόφασή σας παρεξηγηθεί;

Αν κάποιοι νομίζουν πως θα βρουν την ευκαιρία στο πρόσωπό μου να ανακαλύψουν «προσωπικές στάσεις» και «πολιτικούς ανταγωνισμούς», ας ψάξουν στα δικά τους αστικά κόμματα. Η κουλτούρα τους δεν τους αφήνει πολλά περιθώρια να αντιληφθούν τις αλήθειες της Αριστεράς. Σε εμάς καθένας προσφέρει εκεί όπου θεωρεί ότι είναι αποδοτικότερος. Η απόφασή μου είναι καθαρή, δημόσια και σε συνεννόηση με τον πρόεδρο του κόμματος. Η τοποθέτησή μου σε μη εκλόγιμη θέση τού Επικρατείας σηματοδοτεί τη στράτευσή μου.

• Πώς βλέπετε το ενδεχόμενο εκλογικής σύμπραξης της ΔΗΜΑΡ με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Θα σεβαστώ τις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος και των οργάνων του. Εχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους συντρόφους μου. Στην πορεία για τη μεγάλη ιστορική μας νίκη κανείς δεν περισσεύει. Εχω τονίσει και άλλες φορές πως «δεν θα συμμαχήσω και με τον διάβολο» για να κερδίσω την κυβέρνηση, παραφράζοντας μια ιστορική φράση του Λένιν. Η πλατεία Συντάγματος δεν είναι η Κόκκινη Πλατεία. Εγώ πιστεύω στις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και θέλω να εξασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη του κόσμου, ώστε να μας δοθεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να ασκήσουμε την πολιτική που έχουμε εξαγγείλει. Με σεβασμό πάντα στις αποφάσεις του ιδρυτικού συνεδρίου του κόμματος.

• Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν θα πάει σε μονομερείς ενέργειες. Ισχύει αυτό και στην περίπτωση που οι δανειστές εκβιάσουν ανοιχτά τη χώρα και την κυβέρνησή της;

Οι εκβιασμοί είναι ξαναζεσταμένο φαγητό, δεν πυροβολεί κανείς τα πόδια του. Η λαϊκή κυριαρχία είναι κατοχυρωμένη, όταν έχουμε τον λαό δίπλα μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτε. Από κει και πέρα, αυτά τα δυόμισι χρόνια που προετοιμαζόμαστε για την κυβέρνηση, να είστε σίγουροι ότι έχουμε επεξεργαστεί λύσεις για το θέμα του χρέους, που ακούν με προσοχή όχι μόνο διεθνείς οργανισμοί αλλά και οι εταίροι μας. Είναι πλέον γνωστό ότι το πρόβλημα χρέους στην ευρωζώνη δεν είναι ελληνικό, η Ιταλία έχει χρέος 2,1 τρισ. ευρώ. Είναι λοιπόν δρόμος χωρίς επιστροφή να βρεθεί μια πανευρωπαϊκή λύση για το χρέος και έχουμε δουλέψει εντατικά προς αυτή την κατεύθυνση. Η Ευρώπη αλλάζει, από την Ελλάδα, την Ισπανία με τους Podemos, μέχρι τα γερμανικά συνδικάτα, όπου παρατηρείται μια εντυπωσιακή κινητικότητα, καθώς πρέπει να ξέρετε ότι ούτε στη Γερμανία οι πολίτες απολαμβάνουν κάποιο «success story», το ακριβώς αντίθετο θα έλεγα. Αναμένουμε και αγωνιζόμαστε γι’ αυτό το ντόμινο, που έχουμε την ιστορική ευκαιρία να ξεκινήσει από την Ελλάδα. Προσφάτως συναντήθηκα με πολλούς ευρωβουλευτές από διάφορες πολιτικές ομάδες. Οι περισσότεροι δεν ανήκαν στην Αριστερά, εν τούτοις μου έλεγαν πως αν πετύχουμε στις διαπραγματεύσεις, τότε πολλά πράγματα στην Ευρώπη μπορεί να αλλάξουν. Οταν το λέγαμε εμείς πριν από μερικά χρόνια στην Ελλάδα, οι πολιτικοί μας αντίπαλοι μας χλεύαζαν και την ίδια στιγμή υπέγραφαν εν λευκώ…

• Σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας τι θεωρείτε ότι αποκλείεται και τι επιτρέπεται να κάνει η Αριστερά;

Αυτό που δεν επιτρέπεται είναι να αλλοιώσουμε το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στη Θεσσαλονίκη και είναι το ελάχιστο, αυτό που μπορούμε, όχι αυτό που θέλουμε, είναι η βάση και η αρχή για τον κοινωνικό μετασχηματισμό που οραματιζόμαστε. Εγώ όμως εμπιστεύομαι τον λαό, που θα εκτιμήσει και θα κρίνει την αναγκαιότητα για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, υπενθυμίζοντας ένα παλιό μας σύνθημα, «ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ, αυτοδύναμος λαός».

• Από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ λένε για «αριστερή παρένθεση». Ποια είναι η γνώμη σας;

Ο αντίπαλος μπορεί να έχει τις προσδοκίες του. Ο λαός θα σταθεί στο πλευρό μιας κυβέρνησης που θα υπερασπίζεται τα συμφέροντά του, ο λαός θα κάνει παρένθεση αυτές τις καταστροφικές κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, που καταδυνάστευσαν τη ζωή και την αξιοπρέπειά του. Ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται από μακριά, με κοινωνικούς αγώνες δεκαετιών, με άφθαρτα κοινωνικά και πολιτικά πλεονεκτήματα και έχει να διανύσει μακρύ δρόμο, για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης και της δημοκρατίας.

Comments are closed.