Γιάννης Μηλιός
Στον Ελεύθερο Τύπο-Τελικά, τι είδους δημοψήφισμα θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον αναλάβει την ευθύνη της διακυβέρνησης;
Θα διευρύνουμε τη δημοκρατία, επομένως ο θεσμός των δημοψηφισμάτων για τοπικά ή συνολικότερα θέματα θα αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο. Ηδη, πολίτες σχεδιάζουν δημοψήφισμα -και με την παρούσα κυβέρνηση- για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Σε καμία περίπτωση, οι σκέψεις αυτές δεν αφορούν την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη.
-Τι δείχνουν οι εσωκομματικοί καβγάδες για τις υποψηφιότητες στις ευρωεκλογές;
Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Οι αποφάσεις παίρνονται δημοκρατικά.
-Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει πως είναι επικίνδυνη εξέλιξη η έξοδος στις αγορές. Μα αυτό δεν έκανε και η Ιρλανδία; ‘Η η Πορτογαλία;
Καταρχήν επιστημονικά κάθε σύγκριση χωρίς να διακρίνουμε τις ειδικές συνθήκες κάθε περίπτωσης είναι λάθος. Η Πορτογαλία βγήκε στις αγορές επίσης με υψηλό επιτόκιο, το χρέος της επίσης αυξήθηκε και όπως και στην Ελλάδα η έξοδος έγινε για επιβράβευση των σκληρών πολιτικών λιτότητας και όχι γιατί θεωρείται το πορτογαλικό Δημόσιο αξιόχρεο. Στην Ιρλανδία, σε μια συγκυρία που εμφανιζόταν η κρίση στις λεγόμενες BRICS, αρκετοί επενδυτές επέλεξαν την αγορά ομολόγων της, αλλά αυτό δεν άλλαξε επίσης την πορεία της οικονομίας. Αμέσως μετά ανακοινώθηκε ότι το δημόσιο χρέος αυξάνεται, με μείωση του ΑΕΠ και της κατανάλωσης, δηλαδή ενδείξεις ότι υπάρχει εκ νέου πρόβλημα. Ο κίνδυνος λοιπόν βρίσκεται στον πυρήνα των πολιτικών λιτότητας οι οποίες είναι συνειδητά αναδιανεμητικές πολιτικές υπέρ των λίγων και ισχυρών. Για την Ελλάδα ο κίνδυνος βρίσκεται ακριβώς εκεί. Να συνεχιστούν οι ίδιες πολιτικές, οι οποίες όχι μόνο καταστρέφουν την κοινωνική πλειοψηφία προς όφελος μιας μικρής ολιγαρχίας που κατέχει τον πλούτο, αλλά δεν ευνοούν και την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.
-Η επιστροφή στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού δεν σημαίνει κάτι θετικό; Δεν υπάρχει καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση που να υποστηρίζει κάτι τέτοιο.
Αρκεί να διαβάσετε τον γερμανικό τύπο και θα καταλάβετε ότι η υποτιθέμενη «έξοδος» της Ελλάδας στις αγορές αντιμετωπίζεται μόνο ως επιβράβευση της κ. Μέρκελ προς τον κ. Σαμαρά και όχι ως μήνυμα σχετικά με το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου ή την πορεία της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. Είναι λογικό να αλληλοσυγχαίρονται Μέρκελ και Σαμαράς γιατί εξυπηρετούν τα ίδια κοινωνικά συμφέροντα και το σχέδιό τους για κοινωνική αναδιάρθρωση προς το συμφέρον των ισχυρών προχωράει. Βρισκόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο υπερχρέωσης, ο οποίος θα κλείσει μόνο εάν καταφέρουμε να θέσουμε το χρέος σε πραγματικά πτωτική τροχιά. Για να γίνει αυτό απαιτείται κούρεμα και ρήτρα ανάπτυξης. Μόνο έτσι θα μπορούμε να το εξυπηρετούμε, και να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια.
-Προτιμάτε το δανεισμό από το μηχανισμό στήριξης με τα χαμηλότερα επιτόκια, ενώ κατηγορείτε τους δανειστές ως τοκογλύφους. Δεν είναι κάπως αντιφατικό αυτό;
Δεν προτιμούμε ούτε το δανεισμό με χαμηλό επιτόκιο με αντάλλαγμα τα γνωστά μέτρα προς την κατεύθυνση της εξαθλίωσης της κοινωνικής πλειοψηφίας, ούτε και έξοδο στις αγορές μόνο για μία φορά για προεκλογικούς λόγους. Είμαστε υπέρ του να βγούμε επί τέλους από αυτόν τον φαύλο κύκλο και είμαστε η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να το κάνει αυτό γιατί θα διαπραγματευτούμε αληθινά και για τη μείωση του χρέους και για την εφαρμογή εντελώς διαφορετικής δημοσιονομικής και κοινωνικής πολιτικής. Ο λόγος που η σημερινή πολιτική δεν αποδίδει είναι ότι εξαντλείται πλέον η δυνατότητα των χαμηλών και μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων να πληρώνουν την κρίση, αλλά η κυβέρνηση επιμένει να ρίχνει το βάρος μόνο σε αυτές τις κατηγορίες.
-Ακόμη και αν δεχτούμε ότι όλα γίνονται για να υποστηριχθεί η κυβέρνηση Σαμαρά από εταίρους και πιστωτές, δεν πρόκειται για μια αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί δεν πείσατε κανέναν ότι;
Η λογική σας στο ερώτημα αυτό είναι παρελκυστική. Επειδή η κ. Μέρκελ στηρίζει τον κ. Σαμαρά την ώρα που καταστρέφεται η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, η οικονομία παραμένει σε ύφεση, η ανεργία αυξάνεται κλπ., είναι αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ; Γιατί; Εγώ πιστεύω ότι είναι η επιβεβαίωση με το χειρότερο δυνατό τρόπο των φόβων και των εκτιμήσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτές τις πολιτικές εμείς δεσμευόμαστε να τις αλλάξουμε.
-Ποιος είναι ο πήχης για τον ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωκλογές; Πρωτιά με ποια διαφορά;
Η τελευταία δημοσκόπηση που είδε το φως της δημοσιότητας δίνει προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ 3%. Έχω πει πολλές φορές ότι οι δημοσκοπήσεις δεν αποδίδουν πλήρως την πραγματικότητα γιατί αρκετοί πολίτες δεν έχουν πλέον σταθερό τηλέφωνο ή εκφράζουν τη δυσφορία τους με την επιλογή να μην απαντούν καθόλου σε δημοσκοπήσεις. Η διαφορά κατά τη γνώμη μου θα είναι μεγαλύτερη και θα απονομιμοποιηθεί η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Εκτιμώ ότι θα έχουμε εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές.
Προαναγγέλλετε νέο μνημόνιο. Πού στηρίζετε αυτή η βεβαιότητα;
Δεν προαναγγέλλουμε. Υπογράφηκαν ήδη μέτρα που ισοδυναμούν με νέο μνημόνιο. Εκτός κι αν πιστέψουμε την κυβέρνηση ότι δεν είναι μνημόνιο το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στις 30 Μαρτίου, που περιλαμβάνει μάλιστα πρόβλεψη για ακόμη περισσότερα μέτρα τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όταν θα πρέπει να εκταμιευθεί το δεύτερο και τρίτο μέρος της δόσης, η οποία αρχικά ήταν σχεδιασμένο να δοθεί ολόκληρη το Μάιο. Και πάλι βλέπουμε την ίδια τακτική. Κυβέρνηση και τρόικα συμφωνούν να σπάσει μία δόση σε περισσότερες για να υπάρχει περαιτέρω εκβιασμός, π.χ. «Ή ιδιωτικοποιείται η ΔΕΗ ή κινδυνεύουμε να μην πάρουμε τη δόση», για να σας πω ένα παράδειγμα. Είναι κοινός τόπος ότι υπάρχει «χρηματοδοτικό κενό», το οποίο αν παραμείνει η παρούσα κυβέρνηση στην εξουσία θα καλύπτεται συνεχώς με μέτρα λιτότητας.
-Γιατί αποφασίσατε να διεκδικήσετε έδρα στο ευρωκοινοβούλιο;
Δεν «αποφάσισα». Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι οι επερχόμενες τριπλές εκλογές είναι κρίσιμες και για τη χώρα και για την Ευρώπη. Είναι επιπλέον πρόκριμα για το χρόνο διεξαγωγής και την έκβαση των εθνικών εκλογών. Όλοι δίνουμε την μάχη από όπου μας καλεί το κόμμα μας.