Γιάννης Μηλιός
Στον Αγγελιοφόρο της ΚυριακήςΤώρα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση για το χρέος, αναφέρει σε συνέντευξή του στον «ΑτΚ» ο καθηγητής του ΕΜΠ, Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, και επισημαίνει πως «οι δύο πλευρές θα καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση. Δεν πρόκειται για πόλεμο και κανέναν δε συμφέρει να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο». Ο κ. Μηλιός υποστηρίζει πως το χρέος είναι «ευρωπαϊκό πρόβλημα και η ΕΕ είναι αναγκασμένη να δώσει μια λύση για όλη την Ευρώπη, μακριά από τη λιτότητα που καταστρατηγεί βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Χάρτας». Ταυτόχρονα, επιτίθεται και στις προηγούμενες κυβερνήσεις, επισημαίνοντας ότι δεν είχαν την πολιτική βούληση να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή.
– Οι ψηφοφόροι έδωσαν την πρωτιά στο ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως και την αυτοδυναμία όπως επιδίωκε. Γιατί, κατά τη γνώμη σας;
Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαιώνει την αρχική μου θέση, που διατύπωσα από το καλοκαίρι, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να διεκδικήσει την αυτοδυναμία, προς την οποία άλλωστε πλησιάσαμε. Το ερώτημά σας θα είχε νόημα αν η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ ήταν οριακή και όχι με τη διαφορά 8 και πλέον μονάδων. Κι όχι μόνο το αποτέλεσμα, αλλά κυρίως οι εντυπωσιακές μετρήσεις που έχουμε τώρα, με σαρωτική αποδοχή εκ μέρους των πολιτών του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Η μόνη αδυναμία μας ήταν ότι ως δύναμη που δεν έχει κυβερνήσει ξανά, ήταν δύσκολο να σπάσουμε το φόβο. Οι πρώτες μας όμως κινήσεις ως κυβέρνησης έχουν κάνει τον κόσμο να χαμογελάει, να ελπίζει και κυρίως να αισθάνεται ότι ανακτά την αξιοπρέπειά του.
– Η συνεργασία του κόμματός σας με τους ΑΝΕΛ πιστεύετε ότι θα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα ή θα αρχίσουν σύντομα τα προβλήματα λόγω ιδεολογικών διαφορών;
Η συνεργασία ήταν αναγκαία προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα και δεδομένου ότι, επανερχόμενος στο αρχικό ερώτημα, οριακά δεν είχαμε την πλειοψηφία. Τα ζητήματα που έχουμε να λύσουμε, αυτά στα οποία συμφωνούμε, που έχουν σχέση με το χρέος, τη διαπραγμάτευση, την ανάκτηση της εργασίας, την πάταξη της φοροδιαφυγής, της λαθρεμπορίας, είναι τόσο καίρια για τη χώρα μας, που είμαστε υποχρεωμένοι να συμπορευτούμε και αποφασισμένοι να πετύχουμε.
– Μετά τις πρώτες συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα στην Ευρώπη, πιστεύετε ότι οι προτάσεις που κομίζει θα γίνουν αποδεκτές ή όχι;
Οι πρώτες συναντήσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών δείχνουν ότι η διαπραγμάτευση για το χρέος μόλις ξεκίνησε. Επίσης, δείχνουν ότι και γνωρίζουμε και προετοιμασμένοι είμαστε, καθώς δουλεύαμε τρία χρόνια ασταμάτητα γι’ αυτήν την ώρα, που θα παίρναμε στα χέρια μας τη διακυβέρνηση της χώρας, για να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Η διαπραγμάτευση που ξεκινήσαμε είναι μια διαδικασία μέσα από την οποία οι δυο πλευρές θα καταλήξουν σε μια κοινά αποδεκτή λύση. Δεν πρόκειται για πόλεμο και κανέναν δε συμφέρει να οδηγηθούμε σε αδιέξοδο.
– Εάν δεν υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την οικονομία;
Το «κούρεμα» του χρέους από μόνο του δε σημαίνει τίποτε. Αντιθέτως μπορεί να επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα, σας θυμίζω το PSI, που ζημίωσε δραματικά ασφαλιστικά ταμεία, πανεπιστήμια κ.λπ. Ζητούμενο είναι να πάψει το χρέος να αποτελεί μηχανισμό λιτότητας και ύφεσης, απορροφώντας αναγκαίους πόρους της ελληνικής οικονομίας. Στην κατεύθυνση αυτήν υπάρχουν διαφορετικές τεχνικές λύσεις, μια εκ των οποίων έχω καταθέσει μαζί με δυο συναδέλφους μου και έχει δημοσιευτεί από το Levy Economics Institute of Bard College των ΗΠΑ, λύση για την οριστική διευθέτηση της κρίσης χρέους της ευρωζώνης, αρκεί να αναλάβει η ΕΚΤ το ρόλο που εδώ και χρόνια έπρεπε να έχει.
Οπως έχω πολλές φορές πει, το χρέος είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η ΕΕ είναι αναγκασμένη να δώσει μια λύση για όλη την Ευρώπη, μακριά από τη λιτότητα που καταστρατηγεί βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Χάρτας.
Η επόμενη μέρα, λοιπόν, είναι η δημιουργία του δημοσιονομικού χώρου που θα δώσει τη δυνατότητα για ανάπτυξη και λειτουργία του κοινωνικού κράτους.
– Υπάρχει εναλλακτική πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση, εάν κάτι δεν πάει καλά στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας στην ΕΕ;
Η λιτότητα έχει οδηγήσει την ευρωζώνη σε αναξιοπιστία και αποκλείει κάθε προοπτική ανάπτυξης.
Η εναλλακτική πρόταση είναι το πρόγραμμά μας. Οι λύσεις που προτείνουμε είναι προς όφελος όλων των λαών της Ευρώπης. Και, όπως έχω πει, κανένας δεν πυροβολεί τα πόδια του. Η πολιτική που εφαρμόστηκε μέχρι τώρα απέτυχε σε όλους τους διακηρυγμένους στόχους της.
– Με ποιους πόρους μπορεί να χρηματοδοτήσει η Ελλάδα την αποκατάσταση της ανθρωπιστικής κρίσης που είχατε υποσχεθεί προεκλογικά στους πολίτες;
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι προϋπολογισμένο, ισοσκελισμένο και κοστολογημένο με τους πιο συντηρητικούς υπολογισμούς. Με τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού τα πράγματα θα αποσαφηνιστούν ακόμα περισσότερο.
– Συνήθως όλες οι κυβερνήσεις υπόσχονται πάταξη της φοροδιαφυγής, αλλά, όταν έρχονται στην κυβέρνηση, αποτυγχάνουν. Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η σημερινή κυβέρνηση θα το πετύχει;
Δεν αποτυγχάνουν, απλά δε θέλουν. Αυτό που χρειάζεται είναι η πολιτική βούληση για την εφαρμογή ενός δίκαιου και σταθερού φορολογικού συστήματος. Η περίφημη λίστα Λαγκάρντ, σε άλλες χώρες απέδωσε σημαντικά έσοδα, στην Ελλάδα έμεινε κρυμμένη σε συρτάρια.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ (fpetalidis@ekdotiki.gr)