Η νέα Ελλάδα της Αριστεράς ενάντια στη «νέα» σκοτεινή Ελλάδα του μόνιμου μνημονίου

 

Γιάννης Μηλιός

Στο Δρόμο της Αριστεράς

 

Στον αντίποδα του σχεδίου κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ έχει προτείνει το δικό της σχέδιο για το μέλλον της χώρας. Πρόκειται για δύο κόσμους που συγκρούονται στις εκλογές που έρχονται. Αξίζει να δούμε με προσοχή ποια είναι η νέα σκοτεινή Ελλάδα των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών δυνάμεων, η οποία καμία σχέση δεν έχει με την κοινωνική νέα Ελλάδα που απαιτεί ο ελληνικός λαός με τους αγώνες του τα τελευταία χρόνια.

Η κεντρική ιδέα του σχεδίου Σαμαρά (που ονομάστηκε με σαφή πατριδοκάπηλο στόχο «Ελλάδα 2021») είναι να ξεπεραστεί η έννοια της έκτακτης ανάγκης για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας, και χρησιμοποιώντας «αναπτυξιακή» φρασεολογία να δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι τα πράγματα θα οδεύσουν προς το  καλύτερο. Το συγκεκριμένο σχέδιο όμως δεν είναι τίποτα παραπάνω από την κανονικοποίηση του μέχρι τώρα εφαρμοζόμενου μίγματος αντιλαϊκής πολιτικής μέσω διάφορων θεσμικών αλλαγών αλλά και της εμβάθυνσης του νεοφιλελευθερισμού στη χώρα μας.

Το σχέδιο αυτό έχει ως κεντρικό του άξονα τη συνεχιζόμενη επίθεση στην εργασία. Για πολλοστή φορά η εργασία αντιμετωπίζεται ως έννοια εχθρική, αντιμετωπίζεται ως «κόστος» που μειώνει την κερδοφορία των ολιγαρχών. Στην ανωτέρω λογική οι ως τώρα «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας κατάφεραν να μειώσουν το μισθολογικό κόστος, να υποστηρίξουν την κινητικότητα του εργατικού δυναμικού, δημιούργησαν ένα αποτελεσματικό σύστημα καθορισμού των μισθών (όπου ο εργοδότης αποφασίζει και διατάζει). Η αύξηση του μισθού που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στον αντίποδα αυτής της λογικής, στον αντίποδα των συμφερόντων του κεφαλαίου που θέλουν την Ελλάδα μια χώρα που θα είναι ολόκληρη ειδική οικονομική ζώνη.

Υπό τη σκέπη του επιχειρήματος της ενίσχυσης του ανταγωνισμού στην Ελλάδα, στο σχέδιο Ελλάδα 2021 περιγράφεται η πλήρης απορρύθμιση των διάφορων μέχρι πρότινος «κλειστών» επαγγελμάτων, έτσι ώστε οι συγκεκριμένοι κλάδοι να λειτουργήσουν ως νέα ευνοϊκά πεδία κερδοφορίας του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Τα ίδια συμφέροντα θα καρπωθούν και την αθροιστική κερδοφορία των εν λόγω κλάδων την οποία και θα διευρύνουν εκμεταλλευόμενα την πλήρως απορυθμισμένη αγορά εργασίας και την έλλειψη εργατικής νομοθεσίας και ελεγκτικών μηχανισμών. Η προστασία των αυτοαπασχολούμενων, η ρύθμιση των χρεών, η ενίσχυση των νέων οικονομικών μορφών κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται στην άλλη πλευρά της μάχης.

Αναπόσπαστο κομμάτι του μνημονιακού αναπτυξιακού προτύπου αποτελούν και οι πάσης φύσεως ιδιωτικοποιήσεις. Η επιτάχυνση των πωλήσεων με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς δραστηριότητας όπου υπάρχουν ακόμα κρατικά μονοπώλια, αλλά και στις υποδομές, με στόχο υποτίθεται την άρση των «στρεβλώσεων» του ανταγωνισμού. Προφανώς και η «άρση των στρεβλώσεων» θα γίνει όπως στην περίπτωση της Ολυμπιακής, του ΟΠΑΠ κλπ., με τη δημιουργία ιδιωτικών μονοπωλίων προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων και ζημιώνοντας το Δημόσιο και κατ’ επέκταση την κοινωνία. Αντίθετα στο πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ δίνεται έμφαση στη δυνατότητα εκμετάλλευσης της δημόσιας περιουσίας για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της κοινωνίας που μαστίζεται από την κρίση.

Η χρηματοδότηση των επενδύσεων της επόμενης περιόδου θα γίνει μέσω του ανακεφαλαιοποιημένου τραπεζικού συστήματος, μετατρέποντας το δημόσιο χρήμα που δόθηκε στις τράπεζες σε εργαλείο των ολιγαρχών για την ένταση της εκμετάλλευσης και την επέκταση των ζωνών κερδοφορίας τους. Προβλέπεται σωρεία φοροαπαλλαγών και εισφοροαπαλλαγών με πρώτη προτεραιότητα τη μείωση της φορολογίας των εταιρικών κερδών και την ακόμα μεγαλύτερη μείωση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης. Είναι γνωστό ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί στροφή 180 μοιρών σε σχέση με αυτές τις κατευθύνσεις. Το τραπεζικό σύστημα θα τεθεί υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, θα δημιουργηθεί ένας μη συστημικός τομέας χρηματοδότησης και το φορολογικό σύστημα θα γίνει από μέσο αφαίμαξης σε εργαλείο αποκατάστασης της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Είναι απόλυτα αναγκαίο στις ευρωεκλογές να κάνουμε το πρώτο βήμα για την Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης, τη χώρα που θα είναι στην πρωτοπορία για την αλλαγή της Ευρώπης.

 

Comments are closed.