Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταργήσει τους νόμους που πλήττουν την κοινωνική πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει τέλος του μνημονίου.

 

Γιάννης Μηλιός

Στα Επίκαιρα

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίνεται πολύς λόγος για την αλλαγή που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο φορολογικό σύστημα. Σας κατηγορούν, μάλιστα, πως ουσιαστικά θα συνεχίσετε την ίδια, περίπου πολιτική καθώς δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αλλαγών. Τι ακριβώς θα αλλάξετε; Σε ποιους θα αυξήσετε την φορολογία και σε ποιους θα τη μειώσετε;

 

Η άποψη ότι δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αλλαγών είναι ο πυρήνας της μνημονιακής προπαγάνδας. Στην αρχή αυτής της κρίσης, το 2010, όταν ακόμη η Αριστερά ήταν αδύναμη εκλογικά και ήταν σίγουροι για τον εαυτό τους, οι μνημονιακοί μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση, ότι η πολιτική τους είναι μονόδρομος. Τώρα που ετοιμάζονται να παραδώσουν την εξουσία μας λένε ότι «δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια αλλαγών». Συνεπώς προσπαθούν να πιέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ να συμπορευθεί στο μνημονιακό δρόμο. Αυτή τη λεγόμενη «συστημική πίεση» την αναμέναμε και γνωρίζουμε πώς να τη χειριστούμε. Τους λέμε λοιπόν ξεκάθαρα ότι οι αλλαγές θα είναι τόσο μεγάλες που θα τρίβουν τα μάτια τους. Στο θέμα της φορολογίας για παράδειγμα που αναφέρεστε θα «γυρίσει ο κόσμος ανάποδα». Δηλαδή, αντί να συζητάμε πώς δε θα πληρώνουν φόρους οι μεγάλες επιχειρήσεις και οι πλούσιοι, θα δούμε πώς θα επιστρέψει το αφορολόγητο για τα χαμηλά εισοδήματα αφενός, και αφεταίρου και πόσο πρέπει να πληρώσουν αυτοί που κέρδισαν όλα τα προηγούμενα χρόνια ώστε να μην επιβαρύνονται οι φτωχοί. Επίσης θα δημιουργηθεί ένα πλήρως αναλογικό και δίκαιο σύστημα, κάτι που είναι αδιανόητο σήμερα.

 

Τι θα κάνετε με τα «κόκκινα» δάνεια; Θα εφαρμοστεί η Σεισαχθεια και για ποιους;

 

Το κεντρικό σημείο των προτάσεών μας, εκτός από τη δημόσια ιδιοκτησίαδημόσιο έλεγχο των τραπεζών που χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα, και τη δημιουργία δημόσιας επενδυτικής τράπεζας, είναι και η δημιουργία ενδιάμεσου φορέα για την  αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων, των «κόκκινων δανείων». Πρέπει να υπάρξει ένας ειδικός οργανισμός, που μπορεί να είναι δημόσιου συμφέροντος και θα διαχειριστεί και άλλα προβλήματα που έχουν σχέση με την αστεγία και την πρώτη ακτοικία. Ο φορέας αυτός θα αναλάβει τη θεσμοθέτηση ενός πλαισίου ρύθμισης των τραπεζικών οφειλών με βάση καθορισμένες απαραίτητες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών, έτσι ώστε η εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων να γίνεται από το περίσσευμα και όχι από το υστέρημα του οικογενειακού εισοδήματος. Η πρότασή μας γενικά αποσκοπεί στην αναπροσαρμογή των δανείων στη σημερινή οικονομική κατάσταση των δανειοληπτών και στην αντικειμενική δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις δανειακές υποχρεώσεις τους. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα απλό, διαφανές και κοινωνικά δίκαιο πλαίσιο ρυθμίσεων, το οποίο θα ανακουφίζει πραγματικά τους δανειολήπτες, δίνοντας προτεραιότητα στους πιο αδύναμους και σε όσους έχουν πληγεί από την κρίση. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν σημαντικά οφέλη για την εξυγίανση των τραπεζών αλλά και για τη σταθεροποίηση της αγοράς των ακινήτων. Η οριστικοποίηση του προγράμματος ρύθμισης θα γίνει ύστερα από λεπτομερή έρευνα των δεδομένων του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών, με κριτήρια δίκαιης και ίσης μεταχείρισης.

 

Το φόρο ακινήτων θα τον καταργήσετε;

 

Η γενική κατεύθυνση της πολιτικής μας είναι η επιταγή του Συντάγματος, δηλαδή να φορολογείται ο καθένας με βάση τις φοροδοτικές του ικανότητες. Με τον παρόντα νόμο όχι μόνο δεν επιβαρύνεται η μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά αντιθέτως παρατηρούνται τεράστιες ελαφρύνσεις. Ουσιαστικά πλέον οι κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας θα απαλλάσσονται από τις επιβαρύνσεις του ΦΑΠ, και ως εκ τούτου είναι εξαιρετικά ευνοημένοι. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της φορολογίας ανά ακίνητο και όχι με μια προοδευτική κλίμακα που φορολογεί το σύνολο της περιουσίας κάθε φορολογούμενου. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα νομοθετήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

 

 

 

Έχετε δηλώσει πως στο θέμα των τραπεζών. Οτι το κράτος θα ασκήσει τα δικαιώματα του, που προκύπτουν απο την ανακεφαλαιοποίηση; Πως θα προκύψει στη πραξη αυτό;

 

Η ανακοίνωση αυτή του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής[1] αναφέρεται στα σενάρια πώλησης των μετοχών των τραπεζών από το ΤΑΙΠΕΔ σε πολύ χαμηλότερη τιμή από αυτήν που είχε αρχικά προβλεφτεί από την ίδια την κυβέρνηση. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση αλλά και όλους τους εμπλεκόμενους ότι αυτή η κίνηση θα εξεταστεί από την κυβέρνηση της Αριστεράς σε όλα τα επίπεδα αμέσως μόλις αναλάβουμε. Κατά την άποψη μας το κράτος αυτή τη στιγμή μέσω του ΤΑΙΠΕΔ είναι ο βασικός μέτοχος όλων των συστημικών τραπεζών και θα έπρεπε να τις διοικεί το ίδιο με διαφάνεια και συμμετοχή των κοινωνικών οργανώσεων, δηλαδή, με κοινωνικό έλεγχο. Θα έπρεπε η κοινωνία να γνωρίζει τι κάνουν οι τράπεζες, αν και πώς ενισχύουν την οικονομία. Όλα αυτά θα γίνουν πραγματικότητα με την κυβέρνηση της Αριστεράς.

 

Έχετε διακηρύξει το τελος του μνημονίου. Τι σημαίνει το ¨τελος του μνημονίου ¨; Θα σταματήσει η εφαρμογη του προγράμματος; Θα πάτε σε σύγκρουση με τους δανειστές;

 

Η πολιτική μας θέση έχει καθοριστεί από την απόφαση του ιδρυτικού συνεδρίου του ενιαίου ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2013. Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα καταργήσει αμέσως μόλις αναλάβει την εξουσία όλους εκείνους τους νόμους που πλήττουν την κοινωνική πλειοψηφία και ψηφίστηκαν από το 2010 μέχρι σήμερα. Αυτό σημαίνει τέλος του μνημονίου. Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν θα καταγγείλει τη δανειακή σύμβαση, αυτό δεν μας συμφέρει ως κράτος, αλλά θα διεκδικήσει την αναθεώρησή της, με διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Η κίνηση κατάργησης του μνημονίου σημαίνει ότι αντί για μνημόνιο λιτότητας θα προωθήσουμε ένα σχέδιο κοινωνικής και παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας προς όφελος της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

 

Αν οι δανειστές δεν συμφωνήσουν σε διαγραφή μέρους του χρέους θα το διαγράψτε μονομερως;

 

Σας είπα πριν ότι δεν θα καταγγείλουμε τη δανειακή σύμβαση. Αλλά στο βαθμό που και τεχνικά από τους διεθνείς οργανισμούς αλλά και πολιτικά από το ευρωκοινοβούλιο η παρούσα δανειακή σύμβαση θεωρείται ξεπερασμένη, νομίζω ότι είναι ώριμες οι συνθήκες από όλες τις πλευρές για την επαναδιαπραγμάτευσή της. Συνεπώς σας λέω ρητά ότι δεν συμφέρει τους δανειστές να μας οδηγήσουν σε μονομερείς ενέργειες και να χάσουν όλα τα χρήματα που ρεαλιστικά αναμένουν να εισπράξουν.

 

Έχετε plan B; Και ποιο ειναι αυτο σε περιπτωση που οι δανειστές επιμείνουν στην ίδια πολιτικη; Ολα αυτα ειναι πιθανόν να οδηγήσουν σε ρήξη με τους εταίρους. Η Ελλαδα πρέπει να παραμείνει παση θυσια στο ευρώ ή ειστε προετοιμασμένοι να εξετάσετε εναλλακτικό σχέδιο;

 

Οι δανειστές δεν θα επιμείνουν στην ίδια πολιτική, θα αναγκαστούν να σεβαστούν τη δημοκρατία, την εθνική και λαϊκή κυριαρχία του ελληνικού κράτους. Αυτό που σήμερα παρουσιάζεται ως επιμονή των δανειστών, στην πραγματικότητα είναι η πολιτική που επιδιώκει και η ελληνική κυβέρνηση. Αυτή θα είναι η κρίσιμη διαφορά όταν θα αναλάβουμε εμείς. Σχετικά με το ευρώ έχω πολλές φορές τα τελευταία τέσσερα χρόνια αναλύσει το γιατί δεν συμφέρει κανένα η «έξοδος της Ελλάδας». Για την κοινωνική πλειοψηφία στην Ελλάδα τα πράγματα θα ήταν ακόμη χειρότερα από ό,τι σήμερα (στην «εσωτερική υποτίμηση» θα προστίθετο η νομισματική υποτίμηση του βιοτικού επιπέδου των λαϊκών τάξεων) και για τους δανειστές η έξοδος δεν είναι συμφέρουσα γιατί σημαίνει διάλυση της ζώνης του ευρώ.

 

Τι θα κάνετε με τα τηλεοπτικά ΜΜΕ; Θα επαναπροκήρυξετε τις άδειες, όπως εχει πει ο Άλεξης Τσιπρας;

 

Βεβαίως, θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να αποκατασταθεί η διαφάνεια και η εύρυθμη λειτουργία στο χώρο των ΜΜΕ.

 

Αν σας ζητηθεί από τον κο Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ θα ειστε υποψηφιος για την ευρωβουλή;

 

Ναι, σε μια τέτοια περίπτωση θα είμαι υποψήφιος. Οι ευρωεκλογές αποτελούν το πρώτο βήμα για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ο ρόλος της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ) θα είναι στην πρωτοπορία για αυτήν την αλλαγή. Σύντομα, τον Απρίλιο, το ΚΕΑ θα παρουσιάσει και την εναλλακτική πρόταση για την έξοδο από την κρίση του δημόσιου χρέους, στη διατύπωση της οποίας έχω ενεργό ρόλο.

 

Βλέπετε εθνικές εκλογες μετα τις Ευρωεκλογες;

 

Η ήττα για την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚΝΔ θα είναι τόσο μεγάλη που θα είναι δύσκολο να παραμείνει στην εξουσία για πολύ χρονικό διάστημα μετά τις ευρωεκλογές. Εκτιμώ ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν μέσα στο 2014.

 

Πολύς λόγος γίνεται για τις πολιτικες συμμαχίες σε περιπτωση που δεν καταφέρετε να έχετε αυτοδυναμία. Με ποιους θα συνεργαστείτε τελικα; Με το ΚΚΕ, τους ΑΝΕΛ, την ΔΗΜΑΡ;

 

Προτείνω να περιμένουμε τις ευρωεκλογές και μετά θα δούμε κατά πόσο θα συνεχίζεται η συζήτηση περί μη αυτοδυναμίας. Αλλά όπως έχουμε πει πολλές φορές θα αναζητήσουμε συνεργασίες ως αυτοδύναμη κυβέρνηση σε όλο το φάσμα της Αριστεράς.

 



[1] https://jmilios.gr/ανακοινωση-τμημ-οικονομικησ-πολιτικ/

Comments are closed.