Γιάννης Μηλιός
Στην e-εφημερίδα «Αγγελιοφόρος της Κυριακής» (Φόρης Πεταλίδης)Την άποψη ότι με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τελειώνει το μνημόνιο και οι επαχθείς για το λαό πολιτικές εκφράζει με συνέντευξή του στον «ΑτΚ» ο Γιάννης Μηλιός, υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του κόμματος. Οσον αφορά την περίπτωση διακοπής χρηματοδότησης στις τράπεζες από την ΕΚΤ, επισημαίνει πως «κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο θα δημιουργούσε κρίση πολλαπλάσια εκείνης που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers». Οσον αφορά τις συνεργασίες, ο κ. Μηλιός υποστηρίζει πως «συμμαχίες με κόμματα που εκφράζουν τις μνημονιακές πολιτικές είναι αδιανόητες».
Η επίσπευση από την κυβέρνηση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας πιστεύετε ότι ήταν ένας αιφνιδιασμός προς την αντιπολίτευση ή μία φυσιολογική εξέλιξη με βάση την πολιτική που ακολούθησε;
Αιφνιδιασμός προς την αντιπολίτευση δεν υπήρξε κατά κανένα τρόπο. Ηταν κάτι που θεωρούσαμε εξαιρετικά πιθανό, καθώς τους τελευταίους μήνες βάθαινε διαρκώς το χάσμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την κοινωνία. Η αναντιστοιχία ανάμεσα στο συσχετισμό δυνάμεων που καταγράφεται στη Βουλή και ο οποίος προέκυψε από τις εκλογές του Ιουνίου 2012 και στον πραγματικό πολιτικό συσχετισμό που έφερναν στην επιφάνεια το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ, οι λαϊκές κινητοποιήσεις, οι δημοσκοπήσεις, οι τοποθετήσεις πνευματικών ανθρώπων κ.λπ., δημιουργούσαν ένα τοπίο αμήχανης διγλωσσίας στην κυβέρνηση: Από τη μια συνέχιζε τις πολιτικές λιτότητας και περικοπών, από την άλλη επαγγελλόταν ένα ανύπαρκτο success story από το οποίο θα προέκυπτε υποτίθεται το «τέλος του μνημονίου». Ομως μνημόνιο είναι η κατάργηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η μείωση των μισθών και των συντάξεων, το ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, η υπερφορολόγηση των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, αύξηση του ΦΠΑ, η ανοχή στη διαπλοκή και τη ζούγκλα της μαύρης εργασίας, και όλα αυτά συνεχίζονται όσο παραμένει η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου. Θεωρούσαμε λοιπόν πιθανό η κοινωνική απομόνωση της κυβέρνησης να την οδηγήσει σε επίσπευση των διαδικασιών εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να περισώσει κάτι από τις υποσχέσεις της, πριν γίνουν φανερά τα νέα μέτρα που έχει σχεδιάσει από κοινού με τους δανειστές. Με την έννοια αυτή ήταν, όπως είπατε, «μία φυσιολογική εξέλιξη με βάση την πολιτική που ακολούθησε».
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην περίπτωση που γίνουν πρόωρες εκλογές είναι έτοιμος να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και ποιο πρόγραμμα θα υλοποιήσει;
Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι παραπάνω από έτοιμος, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση, να εφαρμόσει το Πρόγραμμα Κοινωνικής και Οικονομικής Ανασυγκρότησης που εξαγγείλαμε στη φετινή Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Αξονες του προγράμματός μας είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, η επανεκκίνηση της οικονομίας με αντιμετώπιση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, η αποκατάσταση της διαπραγματευτικής ικανότητας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης των εργαζομένων, η μεταρρύθμιση του κράτους με τη διεύρυνση της δημοκρατίας και τη θεσμική διαφάνεια.
Λέτε πως το δημόσιο χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα το επαναδιαπραγματευτείτε. Εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο που έχετε;
Βεβαίως και δεν είναι βιώσιμο, πρώτα από όλα για την κοινωνική πλειοψηφία, αφού η εξυπηρέτησή του απαιτεί την κατάρρευση των μισθών, των συντάξεων, του κοινωνικού κράτους, την υπερφορολόγηση, ώστε να δημιουργούνται πρωτογενή πλεονάσματα που ξεπερνούν το 4% του ΑΕΠ για να αποπληρώνουν ένα χρέος που διαρκώς επιδεινώνεται. Αυτές είναι πολιτικές που στραγγαλίζουν τους εργαζομένους και τις μεσαίες τάξεις προς όφελος μιας μικρής ολιγαρχίας. Ομως το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Θα το ανοίξουμε ως αυτό ακριβώς που είναι, ευρωπαϊκό ζήτημα. Για την Ελλάδα θα ζητήσουμε αποπληρωμή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης. Κάθε διαπραγμάτευση εμπεριέχει έν ταση, αλλά δεν πρόκειται για «πόλεμο», όπου η μία πλευρά προσπαθεί να καταστρέψει την άλλη. Διαπραγμάτευση σημαίνει αντιπαράθεση σε ένα πλαίσιο όπου μπορεί να υπάρξει συμφωνία. Σκεφτείτε πόσο καταστροφικό θα ήταν για την ευρωζώνη ολόκληρη, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για το μέλλον της Ευρώπης, αν μια ή περισσότερες χώρες υποχρεώνονταν σε χρεοστάσιο, μόνο και μόνο για να συνεχίσουν κάποιες οικονομικές ελίτ να πλουτίζουν μέσα στην κρίση σε βάρος της κοινωνικής πλειοψηφίας! Προφανώς οι δανειστές θα ξεκινήσουν τη διαπραγμάτευση λέγοντας ότι όσα διεκδικούμε για το λαό και τη χώρα «δε γίνονται». Αυτό σημαίνει ότι η διαπραγμάτευση μπορεί να διαρκέσει αρκετό χρονικό διάστημα. Προφανώς, ακόμα, θα υπάρξουν ενδεχομένως και απειλές. Ομως η απειλή «πολέμου» δεν αποτελεί πόλεμο. Ιδιαίτερα σήμερα, που οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτύχει παντού ως προς τους διακηρυγμένους στόχους τους (ανάπτυξη, μείωση της ανεργίας, του δημόσιου χρέους κ.λπ.) και όλο και περισσότερο η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη αναγνωρίζει πλέον ότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».
Στην περίπτωση που ως κυβέρνηση βρείτε μπροστά σας ένα εν εξελίξει μνημόνιο, ποια θα είναι η αντίδρασή σας, όπως επίσης και εάν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κλείσει τη χρηματοδότηση προς τις τράπεζες.
Με κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δε θα υπάρχει μνημόνιο. Οσο για τη χρηματοδότηση των (ελληνικών) τραπεζών, η ΕΚΤ δεν έχει ουδέποτε διανοηθεί να κλείσει τη χρηματοδότηση. Κάτι τέτοιο είναι αδιανόητο, θα δημιουργούσε κρίση πολλαπλάσια εκείνης που προκλήθηκε από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers.
Η παρουσία σας στο Λονδίνο μαζί με τον Γιώργο Σταθάκη έπεισε ή «τρόμαξε» τους εκπροσώπους των χρηματαγορών.
Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Οι χρηματαγορές έχουν τους δικούς τους στόχους, την κερδοφορία. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει τους δικούς της στόχους, που απορρέουν από τα συμφέροντα της κοινωνικής πλειοψηφίας. Αυτό που τους εξηγήσαμε και το άκουσαν με προσοχή είναι ότι η επερχόμενη πολιτική αλλαγή θα σταθεροποιήσει το κοινωνικό και οικονομικό κλίμα στη χώρα και θα βάλει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης προς το συμφέρον των πολλών.
Ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξει εκλογική αυτοδυναμία για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του και πόσο εφικτό είναι να το επιτύχει.
Χρειαζόμαστε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας απέναντι στον ελληνικό λαό. Το πρόγραμμά μας βρίσκεται στον αντίποδα των μνημονίων, δεν υπάρχει περιθώριο για συγκερασμούς και «μέσους όρους».
Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να προωθήσει προεκλογικές συνεργασίες με υπάρχοντα κόμματα ή ανεξάρτητους βουλευτές και προσωπικότητες;
Συμμαχίες με κόμματα που εκφράζουν τις μνημονιακές πολιτικές είναι αδιανόητες.
Στην περίπτωση πρόωρων εκλογών τα διλήμματα που θα τεθούν πιστεύετε ότι θα ωφελήσουν ή θα βλάψουν το ΣΥΡΙΖΑ;
Οι πρόωρες εκλογές σημαίνουν «πρόωρη» απαλλαγή της κοινωνικής πλειοψηφίας από τα δεσμά των μνημονιακών πολιτικών που τη βυθίζουν στην απόγνωση και την ανέχεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι το όχημα για να πάρει ο λαός τις τύχες του στα χέρια του.