«Αυτό που σχεδιάζει τώρα η κυβέρνηση είναι το περαιτέρω ξήλωμα των δικαιωμάτων και της διαπραγματευτικής ικανότητας των εργαζομένων»

Γιάννης Μηλιός

Στο ΑΠΕ ΜΠΕ

Ερ. Κύριε Μηλιέ, η Ευρωπαική Επιτροπή στην έκθεσή της με τις οικονομικές προβλέψεις για την περίοδο 2014- 2016, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες για όλα τα κράτη- μέλη της ΕΕ,επισημαίνει ότι η ελληνική οικονομία επιτέλους ανακάμπτει ύστερα από έξι χρόνια ύφεσης.Το2014 αναμένεται μάλιστα να είναι «σημείο καμπής» για την Ελλάδα. Πως το σχολιάζετε;

Απ. Η Επιτροπή διαπιστώνει κάτι που καταγράφεται από πολλά ινστιτούτα και αναλυτές ότι η περίοδος της ύφεσης,δηλαδή των αρνητικών ρυθμών μεγέθυνσης τελειώνει, πηγαίνουμε κοντά σε μηδενικούς ρυθμούς μεγέθυνσης. Αυτό όμως θέλει λίγη προσοχή διότι στην ελληνική κοινωνία όπως και σε όλες τις ευρωπαικές κοινωνίες αλλά και στις κοινωνίες πέραν της Ευρώπης ,δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Δηλαδή ότι η οικονομία μπαίνει σε έναν ρυθμό μεγέθυνσης 0,2% ή 0,5% δεν είναι ανάκαμψη …

Ερ. Προβλέπεται επίσης ανάπτυξη 2,9% το 2015…

Απ. Το 2015 είναι ακόμη μακρυά και αυτή είναι μια εντελώς αυθαίρετη,υπεραισιόδοξη εκτίμηση που δεν προκύπτει από πουθενά γιατί δεν υπάρχουν τέτοιες πηγές για ανάπτυξη τέτοιου μεγέθους. Οταν όλη η ευρωζώνη και η Ευρώπη ειναι σε ύφεση ή κοντά σε μηδενικούς ρυθμούς μεγέθυνσης,η περίφημη ατμομηχανή των εξαγωγών δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οταν συνεχίζονται οι πολιτικές λιτότητας η ανάκαμψη της ιδιωτικής κατανάλωσης έχει να κάνει μόνο με τα πλουσιότερα στρώματα ή τους πολύ πλούσιους και εν πάσει περιπτώσει αυτοί δεν είναι τόσο πολλοί ώστε να μπορέσουν να τροφοδοτήσουν μια σημαντική αύξηση της ζήτησης . Οταν εξακολουθούμε να έχουμε πτώση των επενδύσεων αυτό δείχνει κάτι για το μέλλον. Οταν το δημόσιο συνεχώς κόβει τις δημόσιες δαπάνες και συνεχίζονται αυτές οι πολιτικές δεν πρόκειται να φτάσουμε στο 2,9% ,στο 3% ή στο 2,5%,αλλά στο 0,2 ή το πολύ στο 0,5% θα φτάσουμε αλλά αυτό δεν είναι ανάκαμψη της κοινωνίας ,είναι ανάκαμψη μιας μικρής επιχειρηματικής μερίδας που δεν οδηγεί τα πράγματα σε ένα μοντέλο με κοινωνική συνοχή, με βάση τα ευρωπαικά κεκτημένα,αυτά που κέρδισαν οι εργαζόμενοι τα προηγούμενα χρόνια.

Ερ. Γιατί αμφισβητείτε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης αποδίδουν καρπούς;

Απ. Αυτό που σχεδιάζει τώρα η κυβέρνηση είναι κάποιες λεγόμενες μεταρρυθμίσεις που αφορούν το περαιτέρω ξήλωμα των δικαιωμάτων και της διαπραγματευτικής ικανότητας των εργαζομένων. Οι μαζικές απολύσεις που σημαίνουν, ότι συνεχώς στις μεγάλες επιχειρήσεις θα είναι υπό την απειλή της απόλυσης ένας ολόκληρος κόσμος. Επομένως, θα καταστέλλεται και ο συνδικαλισμός και η διαπραγματευτική ικανότητα. Το λοκ άουτ στην ίδια κατεύθυνση πηγαίνει, ανταγωνισμός μεταξύ των εργαζομένων για μία θέση εργασίας το οποίο αν συνδυαστεί με το ότι έχουν αποψιλώσει σκόπιμα όλες τις υπηρεσίες ελέγχου, την επιθεώρηση εργασίας κ.λπ., οδηγούμαστε σε έναν εκτεταμένο τομέα μαύρης εργασίας που ούτε τα νόμιμα δεν πληρώνονται. Με αυτές τις συνθήκες δεν έχουμε ανάκαμψη της κοινωνίας, αλλά ούτε και της οικονομίας σε σταθερές βάσεις.

Ερ. Κύριε Μηλιέ, αν καταλαβαίνω καλά, δίνετε πολιτική χροιά στις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκές Επιτροπής, με δεδομένο ότι θεωρεί πως αν υπάρξει πολιτική αβεβαιότητα, όπως λέει, το α’ εξάμηνο του ’15 θα επηρεαστούν οι επενδύσεις.

Απ. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Θα σας πω δύο στοιχεία: πρώτον, υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις για το 2015, που σημαίνει επιβράβευση των πολιτικών λιτότητας, είναι η παλιά σκληρή νεοφιλελεύθερη εκδοχή ότι παρότι στραγγαλίζεται η ζήτηση, οι μεταρρυθμίσεις, δηλ. η ελλιπής ικανότητα αντίστασης των εργαζομένων, επομένως η αύξηση της ισχύος του κεφαλαίου στον κοινωνικό ανταγωνισμό, θα δημιουργήσει ψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, επένδυσης, θα δώσει ευφορία στις επιχειρηματικές τάξεις. Αυτό είναι ταξική πολιτική, καθαρή και δεν έχει επιβεβαιωθεί ποτέ. Αυτό που λέτε έχει μεγάλη σημασία γιατί λένε «προσέξτε, αν αλλάξει η κυβέρνηση, οι επιχειρηματικές τάξεις Θα προβούν αρχικά σε επενδυτική αποχή μέχρις ότου προσαρμοστεί η κυβέρνηση στα μέτρα της. Πράγμα που δεν θα συμβεί, υπολογίζουν χωρίς τον ξενοδόχο, αλλά είναι σαφέστατη η πολιτική χροιά που έχει αυτή η εκτίμηση της Επιτροπής.Επισημαίνω το πιο προφανές, ότι για μία ακόμη φορά κάνουν υπεραισιόδοξες προβλέψεις, όπως είχαν προβλέψει ανάκαμψη το 2011, το 2012, το 2013, σήμερα μας λένε ότι θα υπάρξει ανάμαψη σχεδόν 3% το 2015.

Comments are closed.