Ανακοίνωση Τμήματος Οικονομικής Πολιτικής για την εκτεταμένη υποτιμητική κερδοσκοπία σε τραπεζικές μετοχές

Βαρύτατες ευθύνες Στουρνάρα για την παράνομη υποτιμητική κερδοσκοπία στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Οι πρόσφατες ανακοινώσεις του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για την ανακάλυψη τουλάχιστον 150 περιπτώσεων nakedshort selling (παράνομης ανοιχτής υποτιμητικής κερδοσκοπίας, κατά παράβαση του Κανονισμού 236/2012) αφήνουν βαρύτατη σκιά για τον τότε υπουργό Οικονομικών και τώρα διοικητή της Τράπεζας Ελλάδας κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Τόσο το Τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ όσο και μερίδα του οικονομικού Τύπου είχαν καταγγείλει, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου των συστημικών τραπεζών την άνοιξη του 2014, τα έντονα κερδοσκοπικά φαινόμενα, που συνόδευαν τις αυξήσεις αυτές. Υπενθυμίζουμε ότι οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου είχαν γίνει σε τιμές χαμηλότερες από τις τιμές κτήσης – ανακεφαλαιοποίησης, με αποκλεισμό του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας .

Απαντώντας τότε στον ΣΥΡΙΖΑ, για τις περιπτώσεις της Eurobank αλλά και της Εθνικής, ο κ. Στουρνάρας είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία υποστήριζε ότι δεν είχαν παρατηρηθεί φαινόμενα υποτιμητικής κερδοσκοπίας (shortselling) εκτός ελάχιστων περιπτώσεων, που ήταν μέσα στα προβλεπόμενα από το νόμο πλαίσια, καλύπτοντας ουσιαστικά τον χαρακτήρα, το μέγεθος και την έκταση της παρανομίας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι δεν καταλαβαίνει ή προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει ……………………………………………………………………………………….

Με δυο λόγια, το short selling δεν αποτελεί αφ’ εαυτού παράνομη δραστηριότητα, και ούτε, επομένως “ υποτιμητική κερδοσκοπία ” , παρά μόνο όταν εξέλθει του πλαισίου του ευρωπαϊκού κανονισμού.

Αυτό δεν αναιρείται από το γεγονός ότι στη συνέχεια βρέθηκαν ορισμένες, λίγες συναλλαγές, οι οποίες σε καμία περίπτωση δεν επηρέασαν τελικά την τιμή της μετοχής της ΕΤΕ».

Τώρα, μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, φαίνεται ότι ο κ. Στουρναρας έμαθε πόσο … λίγες ήταν οι σχετικές περιπτώσεις. Εκατόν πενήντα (150) διαφορετικές περιπτώσεις στις μετοχές και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Εθνική, Πειραιώς, Alpha, Eurobank). Τα προβλεπόμενα πρόστιμα είναι βαρύτατα και μπορούν να κλιμακωθούν μέχρι τα 50 εκ. ευρώ ανά περίπτωση, ενώ προφανώς υπάρχει και ποινική διάσταση στην υπόθεση.

Ο κ. Στουρνάρας τηρεί όμως αιδήμονα σιωπή «… πάλι δεν καταλαβαίνει ή προσποιείται ότι δεν καταλαβαίνει τι συμβαίνει»

Πολλοί ξένοι «θεσμικοί επενδυτές», από αυτούς που διθυραμβικά εξυμνούν οι κ. Σαμαράς και Στουρνάρας, είναι μεταξύ των δραστών του naked shortselling με κέρδη εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Αναμένοντας τις τελικές ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς υπογραμμίζουμε ότι η απαίτηση να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και να αποδοθεί δικαιοσύνη είναι το ελάχιστο που μπορούν να κάνουν οι αρμόδιες αρχές, όταν η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι μέσα στη φτώχεια και προσπαθεί να επιβιώσει. Τώρα, που τα χαράτσια που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι, αντί να καταργούνται, όπως είχε υποσχεθεί ο κ. Σαμαράς, παρατείνονται για μια διετία, ενώ κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι από την άρση της προστασίας από πλειστηριασμούς, αποδεικνύεται ότι κάποιοι κερδοσκοπούν ασύστολα σε βάρος του ελληνικού λαού.

Ως προς τον αναρμόδιο πλέον για το θεμα κ. Στουρνάρα, μάλλον η σιωπή ειναι χρυσός … αλλά εγείρεται το ερώτημα αν πρέπει να διατηρεί τη θέση του κεντρικού τραπεζίτη, τώρα που αποδεικνύεται ότι κάλυψε με τις δηλώσεις του μια τόσο σοβαρή υπόθεση στο χώρο των τραπεζών που εποπτεύει.

ΣΥΡΙΖΑ – ΤΜΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ

Comments are closed.